- 5 maanden geleden bijgewerkt.

Vitens blij met aangenomen Tweede Kamermotie over gebruik regenwater in woningen

Recent heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen voor het gebruik van regenwater in woningen, voor meer dan alleen toilet doorspoelen. Want door regenwater te gebruiken, wordt het besparen van drinkwater makkelijker voor iedereen. Tot wel 40 procent minder in een huishouden. De door enkele Kamerleden ingediende motie maakt dat het Drinkwaterbesluit aangepast kan worden, wanneer het aanvullende onderzoek naar de effecten op de gezondheid van mensen een goede uitkomst heeft. Zo wordt watervriendelijk bouwen gemakkelijker gemaakt en water bespaard.

Watervriendelijke nieuwbouw.

Watervriendelijk bouwen

Een motie is een voorstel van een of meerdere parlementariërs aan de Tweede Kamer waar ze deel van uitmaken. Een aangenomen motie vraagt om uitvoering door de minister. De goedgekeurde motie gaat over het verzoek of niet alleen op het dak opgevangen regenwater in huis gebruikt mag worden, maar ook het regenwater dat op andere manieren is vastgehouden rondom een woning. Zo vragen de Kamerleden om het regenwater voor meer dan alleen het doorspoelen van het toilet te gebruiken. En daar is Vitens blij mee, want het is belangrijk om huizen watervriendelijk te bouwen om ook alle huishoudens in de toekomst te kunnen voorzien van drinkwater. Deze motie laat zien dat het belangrijk is om met elkaar te blijven zoeken naar nieuwe oplossingen en mogelijkheden om duurzaam met water om te gaan, en dat is een positieve stap.

Regenwater wordt drinkwater

Door een samenwerking tussen het waterschap Rijn en IJssel, Nijhuis Industries uit Doetinchem, de gemeente Oude IJsselstreek, de wooncorporatie Wonion en Vitens wordt er in Silvolde al een proef gedraaid met het gebruik van regenwater in woningen. En dat is uniek in Nederland. In Heuvelstraat wordt regenwater opgevangen en gezuiverd tot drinkwaterkwaliteit, afvalwater uit de douche en wasmachine gezuiverd en hergebruikt voor het doorspoelen van het toilet en afvalwater gezuiverd en weer geïnfiltreerd in de bodem. Uiteraard ging hier veel zorgvuldig onderzoek aan vooraf. ‘Wij gaan hierbij niet over één nacht ijs en nemen de lessen uit het verleden mee. Tegelijkertijd richten we ons op de toekomst en doen we ervaring op met nieuwe technologie gericht op het besparen van drinkwater in huishoudens, vertelt Micha van Aken namens Vitens.

Samen drinkwater besparen

Op dit moment wordt drinkwater van hoge kwaliteit gebruikt voor veel andere toepassingen, zoals de tuin sproeien of de auto wassen. . Vitens vindt het daarom belangrijk om hergebruik en circulair watergebruik voor thuis te stimuleren. Om dit mogelijk te maken is het noodzakelijk om nieuwe woningen watervriendelijk te bouwen. Hiermee wordt het voor iedereen makkelijker om thuis te besparen op drinkwater. En dat is nodig om ook in de toekomst voldoende schoon en veilig drinkwater te hebben voor iedereen.