- 5 maanden geleden bijgewerkt.

Veldlessen van Vitens en IVN wint Groene Vrijwilligersprijs Overijssel 2023

De veldlessen in waterwingebied Vechterweerd van drinkwaterbedrijf Vitens en IVN Zwolle krijgt de Groene Vrijwilligersprijs. Via Groenbezig bedanken gemeenten, provincie en groene organisaties op deze manier vrijwilligers in Overijssel. De veldlessen worden sinds 2003 gegeven aan groepen 7 en 8 van basisscholen en vinden plaats in het waterwingebied bij Dalfsen. In die jaren namen al zo’n 12.000 leerlingen deel aan de interactieve les.
Groep mensen die juichen na ontvangst van de prijs
Vrijwilligers met de gewonnen prijs

Vrijdag 17 november heeft gedeputeerde Maurits von Martels de Groene Vrijwilligersprijs 2023 uitgereikt. “Dat deze buitenles, waarbij kinderen al hun zintuigen moeten gebruiken, nu deze erkenning krijgt is heel bijzonder en erkenning voor alle vrijwillige gidsen die de lessen mogelijk maken”, aldus Wiecher Akse van drinkwaterbedrijf Vitens. Natuurbeleving staat centraal bij deze veldles waarbij kinderen de kans krijgen om zelf de boeiende natuur in dit waterwingebied te ervaren. Wiecher Akse – inmiddels net gepensioneerd watermaker – was begin deze eeuw betrokken bij de opzet van het lesprogramma. “Groep 7 en 8 zijn potentiële klanten, bewustwording van drinkwater is heel belangrijk. Ik heb voor deze lessen gelobbyd omdat water en natuur niet zonder elkaar kunnen. Als natuurliefhebber vind ik deze lessen heel belangrijk voor de kinderen en heb hier dan ook echt hard voor gepleit om het waar te maken destijds. Daarnaast merken we dat het ook een heel positief effect op de kinderen heeft”.

Ieder schooljaar worden de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit Dalfsen en Zwolle uitgenodigd om aan de veldlessen deel te nemen. In de twee uur durende les gaan kinderen de natuur onderzoeken en ontdekken. Als hulpmiddelen worden verrekijkers, loepen en schepnetten ter beschikking gesteld.

Het waterwingebied Vechterweerd ligt aan de zuidoever van de Vecht, bij de stuw in Dalfsen. Het is een waterwingebied waar vanaf 2015 water gewonnen wordt. Omdat natuurontwikkeling en waterwinning goed samengaan krijgt de natuur in Vechterweerd vrij spel. Zo is er in de afgelopen jaren een afwisselende natuur ontstaan met bloemrijke graslanden, ruigtes van hoge planten en hier en daar struikgewas. Er groeien ruim 200 soorten planten! Het is een ideale plek voor vele soorten insecten, vogels en andere dieren. Om bebossing tegen te gaan trekt er een kudde Galloway-runderen rond.

Meer informatie: Veldlessen Vechterweerd voor basisscholen - Zwolle (ivn.nl)