Bokkendal

Waterwingebied

Staat op jouw to-do lijstje de Waddeneilanden nog eens bezoeken? Vergeet dan vooral niet om Vlieland te ontdekken. Het is het kleinste eiland, er rijden geen auto’s en het is een paradijs voor vogels.

Vlieland heeft een afwisselend landschap. Denk hierbij aan bos, duinen, strand en polders. Het bijzondere aan deze omgeving is dat de helft van het eiland bestaat uit zand. In het natuurgebied Vliehors in het zuiden lijkt wel op de Sahara.

U bevindt zich in een prachtig natuurgebied met een kostbare bodemschat: water! In dit waterwingebied Bokkendal heeft Vitens de waterwinputten staan. Zo zorgen we dat eilandbewoners én -bezoekers kunnen blijven genieten van heerlijk drinkwater.

Waterwinning Bokkendal

Vitens levert op jaarbasis gemiddeld 188.254 kuub drinkwater op Vlieland. Dit doen we door water op te pompen uit de zoetwaterbel onder het eiland. Deze waterwinning vindt plaats in Bokkendal, Zuid en Diep. Het water wordt gezuiverd op de productielocatie Vuurboetsduin. Van daaruit wordt het via het leidingnet verspreid onder alle gebruikers op Vlieland. Alleen door de kwaliteit te beschermen en de voorraden zorgvuldig te beheren, kan Vitens nu en in de toekomst goed drinkwater blijven leveren.

Flora en fauna

Kom je op Vlieland, dan spot jij vele vogels. Je vindt hier onder andere watervogels, ganzen, roofvogels, scholeksters en lepelaars. In de zomer en het late voorjaar is dit eiland populair onder zandhagedissen. Zandhagedissen spotten? Ze laten zich het meeste zien in de ochtend en het begin van de middag.

Vuurtoren en polders

Wil je het gebied van bovenaf zien? Bezoek dan de vuurtoren Vuurduin. Na 51 treden heb jij een adembenemend uitzicht over het eiland, de Noordzee en Waddenzee. Je kunt het hele eiland ontdekken met de fiets of te voet. Maak ook een tocht langs de vele polders en bossen. De Kroon's Polders zijn vier kleine polders die zijn gelegen op het westelijke gedeelte van Vlieland aan de wadkant.

Van de vier polders zijn er drie zout en één zoet. De overgang van een zoute naar zoete omgeving maakt dit gebied uniek. Dit trekt weer speciale vogels en planten aan.

Help ons de natuur te beschermen

De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Om het gebied zoveel mogelijk te beschermen, gelden er een aantal regels. Het gebied is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wandelen is toegestaan op de paden. Honden zijn aangelijnd welkom. Houd je aan de regels die gelden in de natuurgebieden. Neem het afval van je wandeling even mee naar huis.

Ontdek en bezoek Vlieland

Je neemt de veerboot vanaf Harlingen om op Vlieland te komen. VVV Vlieland kan je meer informatie geven over diverse routes die aanwezig zijn.