Wierden

Waterwingebied

Staat een bezoek aan Twente nog op jouw lijstje? Vergeet dan vooral niet om Wierden en haar omgeving te bezoeken. Er zijn volop fiets- en wandelroutes, maar geniet ook van het landschap via het water door te kanoën of een boottocht met gids te maken.

Loop door het Wierdense Veld en verbaas je over het weidse landschap rondom Wierden. En bekijk in de omgeving óók het waterwingebied Wierden van Vitens.

Water vanuit Wierden

De waterwinning Wierden bestaat uit 3 winvelden. Een deel van de waterwinning aan de Nijverdalsestraat (1) is verplaatst naar het winveld Rectum Ypelo (2) en een deel naar Wierden Huurne (3). Vitens pompt hier ieder jaar 8 miljoen kubieke meter water op voor de inwoners van Almelo, Enschede en een deel van Wierden.

We winnen het water dat zich op een diepte van 15 tot 50 meter bevindt. Met zandfilters verwijderen we hier stoffen als ijzer, kalk en mangaan. Daarna slaan we het schone water op in speciale kelders en leveren het vervolgens aan de inwoners. We zijn zuinig op onze waterbronnen. Alleen door de kwaliteit te beschermen en de voorraden zorgvuldig te beheren, kan Vitens nu en in de toekomst goed drinkwater blijven leveren.

Flora en fauna

Dit waterwingebied is heel gevarieerd. Je vindt er jonge en oude bossen, houtsingels, struikgewas, graslanden, een vijver en een vleermuizenkelder. Het gebied trekt ook veel vogels en insecten aan. Vooral vlinders voelen zich hier thuis. De graslanden zijn nog voedselrijk; door jaarlijks te maaien wordt dit steeds minder. Bij het maaien laten we stroken gras staan. Insecten, vogels en vlinders vinden hierin beschutting en voedsel. De vogels in deze omgeving vinden aan de oevers alles wat ze nodig hebben: rust, voedsel en nestelgelegenheid.

Help ons de natuur beschermen en het grondwater te beschermen

De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Om het gebied zoveel mogelijk te beschermen, geldt er een aantal regels. Het gebied is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wandelen is toegestaan op de paden. Honden zijn aangelijnd welkom. Houd je aan de regels die gelden in de natuurgebieden. Neem het afval van je wandeling mee naar huis.

Bezoek waterwingebied Wierden

De Nijverdalsestraat in Wierden is een goed startpunt voor een wandeling voor het noordelijker gelegen Vitens waterwingebied.