Zeist

Waterwingebied

Midden in de bebouwde kom van Zeist ligt het waterwingebied of waterwinpark Zeist. Sinds 1896 pompt Vitens hier grondwater uit de bodem. Hier loop je letterlijk boven je toekomstige drinkwater.

Waterwingebied

Vitens mag hier jaarlijks 5 miljoen kubieke meter water oppompen om drinkwater van te maken. Daarvoor gebruiken we 13 putten, van waaruit we het water van een diepte van 50 tot 75 meter oppompen. Op het productiebedrijf verwijderen we met zandfilters stoffen zoals ijzer, kalk en mangaan. We slaan het schone water op in speciale kelders en leveren het daarna aan de inwoners.

Zeist waterwingebied
Waterwingebied Zeist

Geschiedenis

Hoewel er al heel lang water wordt gewonnen op deze plek, is de inrichting van het gebied wel erg veranderd. Bij de aanleg lag het productiebedrijf tussen bos en heide en ver ten noorden van de bebouwde kom van Zeist. De watertoren stond wel midden in het dorp en toornde er met haar bijna 40 meter hoogte ver boven uit. Vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw werd het waterwingebied langzaamaan ingebouwd en volledig omgeven door huizen.

Flora en fauna

Rond 2010 is er door Vitens, de gemeente Zeist en Woningbouwvereniging de Kombinatie een nieuw ontwerp voor het gebied gemaakt. Dit ontwerp bestaat uit een ruimtelijk plan ingevuld met gazon, heesters, bosplantsoen, bomen en verharding. Bij het aanplanten is gekozen voor boomgroepen valse acacia, zomereik, moerbei, judasboom, honingboom, blazenboom, es en anna paulowna. Naast natuurlijke soorten staan er ook meer cultuurlijke planten die meerwaarde hebben voor de natuur. Zo trekken de vlinderstruiken veel vlinders, bijen en andere insecten.

Zeist vlinderstruik
Vlinderstruik

Help ons de natuur beschermen

De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Om het waterwinpark zoveel mogelijk te beschermen, geldt er een aantal regels. Het waterwinpark is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Ontdek en bezoek Zeist

Woon je in Zeist, dan kan je het waterwinpark opnemen in je wandeling door de wijk. Zeist is met de bosrijke omgeving en vele wandelroutes een prima uitvalsbasis voor natuurliefhebbers en wandelaars.