Tuin

Een groene tuin kan zonder drinkwater

Meer groen is minder sproeien

Ons klimaat verandert. Regenbuien zijn heftiger en korter, onze zomers droger en langer. Dat vraagt om een groene tuin. Gras en planten houden regenwater als een spons vast. Hierdoor droogt de grond minder snel uit en hoef je niet te sproeien. Een groene tuin bespaart dus tijd, moeite én drinkwater.

Hoeveel water kost de tuin sproeien?

Als we onze tuin 15 minuten sproeien, kost dat zo’n 90 liter drinkwater. Zonde, want eigenlijk is sproeien water naar zee dragen. Een groene tuin kan prima zonder drinkwater. En ja, eerlijk is eerlijk, het gras kleurt dan in de zomer geel. Maar zodra er regen valt, herstelt dit vanzelf.

Hoe zorg ik voor mijn tuin met minder water?

Van een regenton tot slim sproeien. Dit zijn onze wijs met drinkwater-tips waarmee u meteen veel water bespaart:

  • Vang regenwater op met een regenton.
  • Kies voor planten die tegen de droogte kunnen.
  • Houd vocht vast met een laagje houtsnippers of bladeren tussen uw planten.
  • Sproei slim.
  • Heeft u een gazon in de tuin? Accepteer dan dat het gras geel wordt. Geel gras in de zomer is het nieuwe normaal. Na een regenbui wordt het vanzelf weer groen.
  • Ergert u zich groen en geel aan geel gras? Misschien is het dan voorzichtig tijd om afscheid te nemen van dat keurige gazon … Ga voor bloemen en planten! Daar maakt u insecten ook heel blij mee.
  • Toch gras in de tuin? Maai dan minder vaak, vooral in droge periodes. Dat scheelt u werk en sproeien.

Voordelen van een regenton

Bij elke regenbui valt er gratis water uit de lucht. Gemiddeld in Nederland zo’n 85 centimeter regen per jaar. Met een regenton maakt u dankbaar gebruik van dit cadeautje van Moeder Natuur. Zo helpt u overvloedig regenwater op te vangen, heeft u altijd water voor uw (tuin)planten en bespaart u drinkwater.

Vrouw met gieter in tuin

Kies planten die tegen droogte kunnen

Sieruien, trompetklimmers en lavendel. Drie voorbeelden van mooie bloeiers die goed bestand zijn tegen hitte en droogte. Plant ze in het najaar. Dan hebben ze genoeg kans om wortels te schieten, voordat het warm en droog wordt.

Bladeren, boomschors en cacaodoppen

Regenwater verdampt sneller uit de onbedekte grond. Laat in de herfst dus lekker een laagje bladeren liggen tussen de planten. Of kies voor boomschors of cacaodoppen tussen uw planten. De voordelen? Minder vaak sproeien, minder onkruid en planten groeien en bloeien beter.

Slim sproeien

Ons weer wordt extremer. Met hetere en drogere zomers en hevige regenbuien. Dat vraagt om een slimmere manier van sproeien. Slim sproeien doet u door rekening te houden met 3 dingen: de zon, de plek waar u sproeit én de kracht van uw planten.

Planten water geven

Slimmer gebruiken van regenwater

Heeft u de smaak van water besparen te pakken? En smaakt het naar meer? Dan inspireren onze waterexperts u graag met tips die wat meer moeite vergen, maar veel besparing opleveren: regenpijp afkoppelen, vijver of wadi aanleggen en plaatsen van een infiltratiekrat of regentank.

Dag hogedrukspuit, hallo (grond)watervriendelijk schoonmaken

Een hogedrukreiniger verbruikt tussen de 250 tot 600 liter per uur. Grijp dus niet voor elke klus naar dit waterverslindende apparaat. Schoonmaken kan vaak ook met een bezem of staalborstel. En onkruid kunnen we duurzaam te lijf met een schoffel of onze handen. Dit bespaart al snel honderden, zo niet duizenden liters water.

Nog meer besparen?

Ja, er is nog meer water te winnen! Hoe? De waterexperts van Vitens zochten het uit. De slimste wijs met drinkwater-tips staan per thema in een handig overzicht. Kies vooral zelf op welk gebied u nog meer wilt besparen: douche, wc, tuin, vaatwasser, wasmachine, zwembad en overig. Alle beetjes samen zorgen voor ons drinkwater van morgen.

Straatbeeld met huizen