Tuin

Een groene tuin kan zonder drinkwater

Zo beschermen bodembedekkers de tuin tegen uitdroging

Onbedekte grond droogt snel uit. Cacaodoppen en boomschors (houtsnippers) zijn natuurlijke bodembedekkers. Ze beschermen uw tuin tegen uitdroging. Ook een laagje blad tussen de planten in de borders houdt de aarde lekker vochtig. Laat in de herfst dus gerust wat bladeren liggen. Dit zijn de drie grootste voordelen van bodembedekkers:

Minder vaak sproeien

Cacaodoppen en boomschors zorgen ervoor dat water in de grond minder snel verdampt. Hierdoor hoeft u de tuin minder vaak te sproeien (de helft minder!). Dit bespaart een hoop drinkwater. Door 15 minuten te sproeien gaat al snel zo’n 90 liter drinkwater verloren. Zonde. Voor de tuin is regenwater uit de regenton een stuk milieuvriendelijker dan sproeien met drinkwater.

Een natuurlijke onkruidbestrijder

Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen na enige tijd in het grondwater terecht komen. Grondwater dat wij als bron gebruiken voor het maken van uw drinkwater. Helemaal als u in een grondwaterbeschermingsgebied woont, kan dit invloed hebben op de kwaliteit van de drinkwaterbron in uw buurt. Met cacaodoppen en boomschors bestrijdt u onkruid op een natuurlijke manier. Door een laagje van 3 à 4 centimeter op de aarde te strooien, krijgt onkruid veel minder kans.

Planten groeien en bloeien beter

Cacaodoppen verteren ongeveer binnen een jaar. Zo geven ze ook extra voedingsstoffen aan uw planten. Het resultaat? Een gezonde groei en bloei! Boomschors vergaat veel langzamer. Grote snippers kunnen wel 5 tot 8 jaar blijven liggen. Boomschors is hierdoor wel een makkelijker en voordeliger keuze, maar geeft weinig extra voeding aan uw planten.

Cacaodoppen en dieren

Katten en slakken houden niet van cacaodoppen. Cacaodoppen zijn dus een ideale bodembedekker als u katten en slakken uit uw tuin wilt weren. Heeft u een hond? Kijk dan uit met cacaodoppen. Een cacaodop is een restproduct uit de chocoladefabriek en kan restjes cacao bevatten. Sommige honden kunnen hier slecht tegen.

Handen die boomschors vasthouden in de tuin
Boomschors is een natuurlijke bodembedekker.

Nog meer besparen?

Over groeien, bloeien én slim sproeien. We hebben de slimste wijs met drinkwater-tips voor u op een rij gezet. Kies vooral iets wat bij u past.

Vrouw met gieter in tuin