Tuin

Een groene tuin kan zonder drinkwater

Slim sproeien zonder water te verknoeien

Ons klimaat verandert. Onze zomers worden langer en droger. En regenbuien steeds heviger. Dat vraagt ook van onszelf dat we anders omgaan met ons drinkwater. De tuin slim sproeien past hierbij. Bij slim sproeien houdt u rekening houden met 3 dingen. Dat zijn de zon, de plek waar u sproeit én de kracht van uw planten. Wilt u met slim sproeien aan de slag gaan? Met deze tips helpen we u graag op weg:

Sproei wanneer de zon niet fel schijnt

Een goed moment om te sproeien is vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Sproeit u terwijl de zon hoog aan de hemel staat? Dan verdampt een groot deel van het water. Er blijft dan minder over voor uw planten.

Sproei zo dicht mogelijk bij de grond

Komt het meeste sproeiwater op de bladeren van uw planten terecht? Dan doucht u uw planten in plaats van dat u ze water geeft. Sproei liever dicht bij de wortels. Daar hebben ze het water nodig. Door dicht bij de wortels te sproeien, verdampt er zo min mogelijk water.

Train uw planten om water vast te houden

Weet u wat er gebeurt als u uw planten steeds wat minder water geeft? Ze gaan dan met hun wortels op zoek naar water dat dieper in de grond ligt. Uw planten krijgen zo steeds langere wortels. En kunnen steeds beter voor zichzelf zorgen. Zo kunnen uw planten steeds beter tegen droogte. Met als leuk extraatje dat uw tuin mooi houden een stuk minder water én moeite kost!

Gebruik de gieter in plaats van de tuinslang

Toegegeven, de tuinslang is snel en makkelijk. Maar, met de gieter water geven heeft best wat voordelen. U kunt de hoeveelheid water immers perfect bepalen en alleen daar water geven waar het ook echt nodig is.

Sproei alleen de planten, geen tegels

Het klinkt logisch, maar toch gebeurt het best vaak: het sproeien van stukken tegels. Door goed te kijken waar u wel en niet sproeit, kunt u veel water besparen.

Kijk naar de weersvoorspelling

Sproei niet uit gewoonte, maar kijk eerst naar het weerbericht. Misschien is het nu heet, maar wordt er voor vannacht regen voorspeld? Laat het sproeien dan lekker over aan Moeder Natuur.

Planten water geven
Sproei wanneer de zon niet fel schijnt.

Nog meer besparen?

Over groeien, bloeien én slim sproeien. We hebben de slimste wijs met drinkwater-tips voor u op een rij gezet. Kies vooral iets wat bij u past.

Vrouw met gieter in tuin