Wasmachine

Slim wassen is water besparen

Is twee keer per dag een schone handdoek wel nodig?

De wasmachine is één van de grootste watergebruikers in ons huis. Helemaal als er in dat huis kinderen wonen. De was is nog niet gedraaid of de mand is alweer vol! Herkenbaar? Dan kan een kritische blik op de wasmand én het slim gebruiken van de wasmachine helpen om flink wat water te besparen.

Hoeveel water verbruikt de wasmachine?

Gemiddeld verbruikt een wasmachine 50 liter schoon drinkwater voor één wasbeurt. Hoeveel hij precies verbruikt, hangt af van het type wasmachine en het wasprogramma en de instellingen die u kiest.

Hoe doe ik de was met minder water?

Van vaker een trui laten luchten tot het eco-programma gebruiken. Dit zijn onze wijs met drinkwater-tips waarmee u meteen veel water bespaart:

  • Gebruik het eco-programma van uw wasmachine.
  • Draai alleen een was als de trommel vol zit.
  • Laat kleding vaker luchten in plaats van het te wassen.

Kies voor het eco-programma

De meeste wasmachines hebben een eco-stand. Op die stand wast de machine met minder water en op een lagere temperatuur. Voor de meeste wasjes is dit meer dan prima. Kies eens in de maand wel voor wassen op een hoge temperatuur (60 graden). Zo worden restjes zeep en vuil uit de machine verwijderd.

Man doet was in wasmachine

Draai alleen een volle wasmachine

Tijd om een was te draaien? Was dan met een volle trommel. Zo hoeft u minder vaak de wasmachine aan te zetten, waardoor u liters water bespaart. En natuurlijk ook energie. Spaar uw kleding dus op en draai geen was voor een enkele broek of shirt.

Gebruik niet teveel wasmiddel

Wist u dat teveel wasmiddel zorgt voor meer waterverbruik? Dat zit zo. In de eerste plaats is er meer water nodig om al het wasmiddel op te nemen. Vervolgens is er meer water nodig om alle zeepresten uit het wasgoed te spoelen. Het gemiddelde waterverbruik gaat hierdoor per wasbeurt steeds een beetje omhoog.

Lekker laten luchten

Jeans, truien en vesten kunnen prima meerdere keren gedragen worden. Mits er natuurlijk geen vlekken op zitten. Vooral wol is van nature vuilafstotend. Ruikt het kledingstuk niet fris? Hang het lekker buiten te luchten! Dat scheelt wassen en bespaart dus water. Mooi meegenomen: door minder vaak te wassen, blijft kleding langer mooi.

T-shirts op kledinghangers in de buitenlucht

Een nieuwe wasmachine kopen?

Door te kiezen voor een zuinige machine bespaart u jarenlang water. Kies het liefst voor een machine met energielabel A (donker)groen label. Ga daarnaast voor een trommelinhoud die past bij uw huishouden. Een grote machine wast zuiniger per kilo kleding, maar alleen als u de wasmachine helemaal vol doet.

Koop kleding die lang meegaat

Wat kleding met water te maken heeft? Gek genoeg veel. Voor het produceren van één broek wordt maar liefst zo’n 7000 liter water verbruikt. Het kopen van tweedehands kleding of investeren in kleding die lang meegaat, is dus een mooie manier van water besparen.

Nog meer besparen?

Ja, er is nog meer water te winnen! Hoe? De waterexperts van Vitens zochten het uit. De slimste wijs met drinkwater-tips staan per thema in een handig overzicht. Kies vooral zelf op welk gebied u nog meer wilt besparen: douche, wc, tuin, vaatwasser, wasmachine, zwembad en overig. Alle beetjes samen zorgen voor ons drinkwater van morgen.

Straatbeeld met huizen