Zwembad

En watervriendelijkere alternatieven

Voor verkoeling is een zwembad niet altijd nodig

Stijgt het kwik boven de 25 graden? Dan willen we maar één ding: afkoelen! Een opzetzwembad in de tuin is daarvoor een veel gekozen manier. En dat snappen wij. Alleen kost het vullen van zo’n ding wel duizenden liters schoon drinkwater. Afkoelen kan ook anders. Wie gaat er mee naar de recreatieplas?

Hoeveel water kost een zwembad?

Voor het vullen van een gemiddeld opzetzwembad is al snel een paar duizend liter water nodig. Zo gaat er in een zwembad van 3 x 2 meter met een diepte van 75 centimeter zo’n 3800 liter water. Hoeveel verkoelende waterijsjes kunnen daar niet van gemaakt worden?

Hoe zorg ik voor verkoeling met minder water?

Van met z’n allen naar het openluchtzwembad tot knikkers opvissen met je tenen. Dit zijn onze wijs met drinkwater-tips waarmee u meteen veel water bespaart:

  • Neem een duik in natuurwater: een recreatieplas, een meer, de zee, een zwemvijver.
  • Ga naar een openluchtbad.
  • Speel watervriendelijke spelletjes.
  • Neem een koud voetenbadje.

Gaat u toch voor een opzetzwembad of heeft u er al eentje?

Dan zorgt goed schoonhouden voor langer zwemplezier. Dat doet u zo:

  • Zuiver het zwemwater.
  • Stap het zwembad in met schone voeten. Zet bijvoorbeeld een afwasteiltje voor het zwembad als voetenbadje.
  • Dek het bad na gebruik af.
  • Denk bij de aanschaf van een zwembad na over het formaat. Hoe groter het bad, hoe meer water er nodig is.

Zwemmen in de natuur

Ons kikkerlandje telt heel wat natuurlijke zwemlocaties. Van plassen en meren tot beken en rivieren. Perfect voor een heerlijk dagje verkoeling. Het zwemwaterseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober. In die periode controleren en handhaven inspecteurs alle officiële zwemwaterlocaties op veiligheid, hygiëne en waterkwaliteit. Kijk voordat u gaat zwemmen waar het schoon en veilig is. 

Kinderen spelen in natuurwater

Gebruik onbenut douchewater

Het duurt altijd even voor de douche lekker warm is. Ondertussen spoelen er heel wat liters koud drinkwater weg. Water dat perfect is voor de plantjes, een koud voetenbadje of als speelwater voor de kinderen. Dus … emmer klaar en water redden maar!

Zwembad legen

Aan alles komt een einde. Helaas ook aan zwemplezier. Dan is het tijd om het opzetzwembad te legen. Het water van een klein zwembadje zonder schoonmaakmiddel mag gewoon in de tuin. Zijn er wel chemicaliën aan het water toegevoegd? Laat het water dan het riool in lopen.

Watervriendelijke spelletjes

Niets zo leuk (én verkoelend) als lekker kliederen met water. Dat kan gelukkig ook watervriendelijk. Bijvoorbeeld met water dat u opvangt, terwijl de douche opwarmt. Wat wordt het: een potje sponsballen gooien of liever een wedstrijdje bevroren T-shirt aantrekken?

Kinderen spelen met water in badje

Nog meer besparen?

Ja, er is nog meer water te winnen! Hoe? De waterexperts van Vitens zochten het uit. De slimste wijs met drinkwater-tips staan per thema in een handig overzicht. Kies vooral zelf op welk gebied u nog meer wilt besparen: douche, wc, tuin, vaatwasser, wasmachine, zwembad en overig. Alle beetjes samen zorgen voor ons drinkwater van morgen.

Straatbeeld met huizen