Social media

Uw gegevens en privacy op social media

Persoonlijke informatie die u op social media aan Vitens doorgeeft kan door Facebook, Whatsapp en Twitter gedeeld worden met de Amerikaanse overheid. Dit gebeurt alleen als de Amerikaanse overheid met een goede reden om die gegevens vraagt. Het gaat om gegevens zoals informatie in privéberichten of reacties op berichten van Vitens.

In de Verenigde Staten mag de overheid gegevens opvragen bij bedrijven. Amerikaanse bedrijven moeten daaraan meewerken. Dat staat in een Amerikaanse wet, de Patriot Act.

Wat is er veranderd?

In Europa werd tot 16 juli 2020 het doorgeven van gegevens aan Amerika geregeld via het Privacy Shield. Het Privacy Shield was een doorgifte mechanisme tussen Europa en de Verenigde Staten. Dit was bedoeld om burgers uit Europa meer zekerheid te geven over de manier waarop de Verenigde Staten omgaan met persoonsgegevens. Op 16 juli 2020 is het Privacy Shield ongeldig verklaard. Dit betekent dat organisaties binnen de Europese Unie nu persoonsgegevens aan de Verenigde Staten kunnen doorgeven op basis van modelcontracten.

Wat betekent dit voor u als klant van Vitens?

Vitens doet er alles aan om ervoor te zorgen dat uw persoonsgegevens zo goed mogelijk beschermd zijn en heeft daarom een aantal dingen veranderd:

  • Vitens bewaart de gegevens die u op social media met ons deelt korter. Uw gegevens worden minder lang opgeslagen in de online social media omgeving van Vitens. Daardoor is de kans kleiner dat uw gegevens door de Amerikaanse overheid ingezien worden.
  • De partijen die Vitens ondersteunen met social media bewaren gegevens ook korter.

Is het delen van mijn persoonsgegevens via social media nog wel veilig?

  • Ja, wanneer u ons een vraag stelt of een verzoek doet via social media is dit nog steeds veilig. Wij verwerken uw gegevens alleen binnen ons eigen beveiligde systeem.

U kunt ons ook bereiken via andere kanalen dan social media. Kijk voor meer informatie op onze contactpagina.

Meer informatie

Meer weten over wat Facebook, Whatsapp en Twitter met uw persoonsgegevens doen? Dat kunt u hier lezen voor Facebook en Whatsapp en hier voor Twitter.

Meer informatie over hoe Vitens omgaat met uw persoonsgegevens staat in ons privacy statement.