Wintertips

Goed voorbereid de winter en kou in

Goed voorbereid de winter in

Bij kouder weer kunnen je watermeter of -leidingen bevriezen. Bereid je huis daarom goed voor door deze tips op te volgen. Zo voorkom je hoge reparatiekosten.

 • Tip 1: Pak je watermeter in
 • Tip 2: Tap je buitenkraan af
 • Tip 3: Check op lekkage of condens

Tip 1: Pak je watermeter in

In veel huizen bevindt de watermeter zich in de meterkast. Maar in sommige woningen vind je de meter in de kelder of in de watermeterput. Daar kan het flink koud worden. In combinatie met tocht kan dit ervoor zorgen dat je watermeter bevriest. Met als gevolg dat er geen water meer uit de kraan komt, of zelfs dat je watermeter kapot gaat. Een nieuwe watermeter is erg prijzig. Pak daarom je watermeter goed in. Je kunt dit doen door er bijvoorbeeld, een sjaal, krant, handdoek of anti-vorstscherm van je auto omheen te wikkelen. Zo blijft de watermeter goed beschermd tegen de vorst. Denk ook aan het goed isoleren van de ruimte waarin de watermeter en de hoofdkraan zich bevinden. Maak kieren en naden van die ruimte dicht.

Tip 2: Tap je buitenkraan af

Kranen die zich buiten of in de schuur/kelder bevinden, hebben een veel grotere kans op bevriezing. Hierdoor kunnen ze kapotgaan. Daar komen hoge kosten bij kijken. Tap ze daarom zelf af. Hoe doe je dat?

 • Draai eerst de stopkraan dicht
 • Draai daarna het groene, blauwe of zwarte kraantje dat eronder zit, open. Er loopt nu al een klein beetje water uit.
 • Tot slot draai je de buitenkraan of de kraan in je schuur of kelder helemaal open: de rest van het water loopt er dan uit. Dit betekent dat je kraan afgetapt is.

 • Tip 3: Check op lekkage of condens

  Door het verschil tussen kou buiten en de warmte binnen, kan er condensvorming ontstaan. Dat kan meestal geen kwaad, maar de druppels kunnen ook wijzen op een lekkage.

  Wil je checken of jouw watermeter lekt? Neem het dan af met een droge doek. Duurt het langer dan vijf minuten voordat je weer druppels ziet? Dan heb je te maken met condensvorming. Niks aan de hand dus! Is de watermeter of de koppeling binnen een minuut weer nat? Dan heb je waarschijnlijk een lekkage.

  Cookie instellingen

  Om de video te bekijken moet u eerst de cookieinstellingen accepteren.