Hardheid 6,0 ºdH (zacht)
Zeer zacht
Zacht
6,0
Gemiddeld
Vrij hard
Hard

Dit watertype is zacht.

Hardheid drukken we uit in Duitse graden hardheid (ºdH). Dit geeft de hoeveelheid kalk en magnesium in water aan. Hoe meer calcium of magnesium er in het water zit, hoe harder het water is. De hardheid per productiebedrijf kan sterk verschillen. Dit komt door bijvoorbeeld door de bodemopbouw, grondwaterstroming en landbouw.
Het kraanwater van Vitens is dan ook echt een natuurproduct. Elk water is uniek door de eigen lokale bodemsamenstelling.

Kijk voor meer details naar de reinwaterrapportages.

Zuurgraad 7,91 (neutraal)
Te laag
7,91
Te hoog

De pH-waarde geeft aan hoe zuur het water is. Neutraal water heeft een pH van 7. Hoe zuurder het water, hoe lager de pH-waarde. Hoe basischer hoe hoger de pH-waarde. Basisch is het tegenovergestelde van zuur. Vissen zijn gevoelig voor de pH-waarde in het water. Vraag hierover advies bij de speciaalzaak als je een aquarium met vissen hebt.

Drinkwaterproductielocatie: LaCabine

Naam kraanwater: Veluws Zuiver

Ten westen van Arnhem ligt drinkwaterwinning la Cabine, onderdeel van drie waterwinningen op de Zuid-Veluwe rand. Al 100 jaar wordt hier water gewonnen. Jaarlijks onttrekt Vitens hier 9 miljoen m³ drinkwater uit de diepere grondlagen. Hiermee voorziet zij 200.000 inwoners van Arnhem-Noord, Duiven, Westervoort en Ede en omgeving dagelijks van vers, betrouwbaar en lekker drinkwater.

Leeftijd, kwaliteit en smaak

Het oudste water viel zo’n 500 jaar geleden als regen. Het is gedurende al deze jaren natuurlijk gezuiverd door de bodem. Voordat het uit de kraan komt, belucht Vitens het water met zuurstof en wordt het gefilterd. Daardoor smaakt het fris en sprankelend. Het kraanwater van Vitens is een natuurproduct, uniek door de lokale bodem. Het drinkwater voldoet aan de allerhoogste en strengste kwaliteitseisen en behoort tot het beste kraanwater van de wereld. Eigenlijk komt er als het ware bronwater uit de kraan.

Bron en gebied

Het winnen van drinkwater uit grondwater is onderhevig aan externe invloeden. Denk aan het gebruik van wegenzout en bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Vitens houdt de drinkwaterwinning daarom altijd scherp in de gaten en beschermt wingebieden tegen vervuiling. Daarbij kijkt Vitens ook vooruit, want de bronnen moeten nog tientallen jaren schoon en veilig blijven.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement