Op dit moment heeft Vitens alle niet-urgente werkzaamheden achter de voordeur stopgezet.

 Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk lossen we acute storingen en lekkages altijd op.

Meer informatie

Hardheid 6,9 ºdH (zacht)
Zeer zacht
Zacht
6,9
Gemiddeld
Vrij hard
Hard

Dit watertype is zacht.

Hardheid drukken we uit in Duitse graden hardheid (ºdH). Dit geeft de hoeveelheid kalk en magnesium in water aan. Hoe meer calcium of magnesium er in het water zit, hoe harder het water is. De hardheid per productiebedrijf kan sterk verschillen. Dit komt door bijvoorbeeld door de bodemopbouw, grondwaterstroming en landbouw.
Het kraanwater van Vitens is dan ook echt een natuurproduct. Elk water is uniek door de eigen lokale bodemsamenstelling.

Kijk voor meer details naar de reinwaterrapportages.

Zuurgraad 7,86 (neutraal)
Te laag
7,86
Te hoog

De pH-waarde geeft aan hoe zuur het water is. Neutraal water heeft een pH van 7. Hoe zuurder het water, hoe lager de pH-waarde. Hoe basischer hoe hoger de pH-waarde. Basisch is het tegenovergestelde van zuur. Vissen zijn gevoelig voor de pH-waarde in het water. Vraag hierover advies bij de speciaalzaak als je een aquarium met vissen hebt.

U woont in een menggebied

U woont in een menggebied. Dit betekent dat u voornamelijk water krijgt uit de bron die hieronder staat aangegeven, maar dat u ook water geleverd krijgt van een andere drinkwaterproductielocatie bij u in de buurt. De hardheid en zuurtegraad die op deze pagina staan aangegeven zijn correct voor uw water.

Drinkwaterproductielocatie: Oldeholtpade

Naam kraanwater: Olde Diep

Dicht bij Wolvega ligt drinkwaterwinning Oldeholtpade. Jaarlijks wint en zuivert Vitens hier 7.5 miljoen m³ drinkwater. Hiermee voorziet zij inwoners in Heereveen, Gorredijk, Noordwolde, Wolvega en omgeving.

Leeftijd, kwaliteit en smaak

Het oudste water viel zo’n 5.000 jaar geleden als regen. Het is gedurende al deze jaren natuurlijk gezuiverd door de bodem. Voordat het uit de kraan komt wordt het gefilterd. Dit helder water is zeer zuurstofrijk en smaakt daardoor lekker fris. Kraanwater van Vitens is een natuurproduct, uniek door de lokale bodem. Het drinkwater voldoet aan de allerhoogste en strengste kwaliteitseisen en behoort tot het beste natuurlijke kraanwater van de wereld.

Bron en gebied

Het grondwater in Oldeholtpade is van nature al heel schoon. Maar Vitens houdt de drinkwaterwinning altijd scherp in de gaten en beschermt wingebieden tegen vervuiling. Daarbij kijkt Vitens ook vooruit, want de bronnen moeten ook in de toekomst schoon en veilig blijven.

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement