Alles over geldzaken

Wij sturen u facturen of schrijven geld van uw rekening af. Hoe die facturen zijn opgebouwd en wat uw betaalmogelijkheden zijn leest u hier.

vinkje in cirkel

Uw geldzaken makkelijk beheren in Mijn Vitens

 • Uw facturen online bekijken
 • Zelf bepalen hoe u betaalt
 • De hoogte van uw termijnbedrag zelf bepalen

Wij sturen u de facturen voor uw drinkwater. Maar u kunt zelf bepalen hoe u die facturen ontvangt en betaalt. U kunt zelfs het bedrag van uw termijnfacturen zelf aanpassen. U heeft hiervoor alleen een Mijn Vitens account nodig.


Uitroepteken
Informatie over de facturen

U betaalt 4 of 10 keer per jaar uw termijnfactuur en één keer per jaar ontvangt u van ons uw periodeafrekening (jaarafrekening). Meer weten over deze facturen en waarom wij dit in rekening brengen?

Meer informatie over de facturen

Uitroepteken
Informatie over betalen

Regel zelf hoe u betaalt: Automatisch of via acceptgiro. Pas zelf uw termijnbedrag aan. Zelfs als het even niet lukt om een factuur op tijd te betalen, regelt u dit makkelijk via uw Mijn Vitens account.

Meer informatie over Betalen

Uw geldzaken beheren in 3 stappen

Persoon

Stap 1:

Log in op Mijn Vitens
Ga naar Mijn Vitens. U kunt hier ook een account maken als u dit nog niet heeft.
Wijzigen

Stap 2:

Bekijk of pas gegevens aan
Bekijk facturen, pas uw termijnbedrag of betaalwijze aan. U kunt zelfs, als het nodig is, uitstel van betaling aanvragen.
Upload

Stap 3:

Sla op

Sla uw wijziging of aanvraag op. U ontvangt direct een bevestiging via e-mail van ons.

Veelgestelde vragen

Uw eindafrekening uitgelegd

Een eindafrekening krijgt u alleen als u een woning afmeldt.

Op deze eindafrekening verrekenen wij het totaalbedrag van de in rekening gebrachte termijnfacturen met de totale kosten. U ziet zo in één oogopslag een overzicht van uw meterstanden, waterverbruik en de gemaakte kosten vanaf uw laatste periodeafrekening tot de datum van uw sleuteloverdracht.

Als u daarvoor nog geld moet bijbetalen wordt dit automatisch van uw rekening geïncasseerd, of u kunt dit met de aangehechte acceptgirokaart overmaken. Krijgt u geld van ons terug? Dan maken we dit automatisch over naar uw rekeningnummer.

Uw periodeafrekening uitgelegd

U ontvangt uw periodeafrekening elk jaar in dezelfde maand. Welke maand dit is, is afhankelijk van het postcodegebied waar u woont.

De periodeafrekening toont in één oogopslag een overzicht van uw meterstanden, waterverbruik en de gemaakte kosten in deze periode. Tevens vindt u op deze factuur uw nieuwe termijnbedrag. Kijk voor een uitgebreide uitleg op het voorbeeld van een periodeafrekening (periodeafrekening, pdf-bestand, 3,27 MB. De bedragen in dit voorbeeld zijn fictief.)

Wilt u weten wanneer u uw periodeafrekening ontvangt? Kijk dan bij Contact voor de verschillende manieren om ons te benaderen.

Uw termijnfactuur uitgelegd

Wij berekenen het bedrag voor het water aan de hand van uw (verwachtte) jaarverbruik. Het kan zijn dat wij ook nog belastingen en/of heffingen in opdracht van uw gemeente bij u in rekening brengen. Is dit het geval, dan ziet u dit terug op de specificatie van uw termijnfactuur. Deze staat op uw periodeafrekening.

Op uw termijnfactuur kunnen de volgende kosten voorkomen:

 • BOL
 • BTW
 • Drinkwater
 • Precarioheffing
 • Rioolheffing
 • Vastrecht

Het vastrecht betaalt u voor het onderhoud van uw aansluiting. De hoogte hangt af van de capaciteit van uw watermeter. Een volledig overzicht van alle tarieven en voorwaarden van Vitens vind u op de pagina Tarieven en Voorwaarden.

De hoogte van bedragen voor Afvalstoffenheffing en Rioolheffing (per m³) wordt door de gemeente bepaald.

Als u per automatisch incasso betaalt ontvangt u slechts één factuur per jaar, dit is uw periodeafrekening. Op uw bankafschriften wordt precies vermeld wat wij van uw rekening hebben geïncasseerd, wanneer dit is geweest en waarvoor deze incasso bestemd is.

Wijzigen termijnbedrag

U kunt dit bedrag online wijzigen via Termijnbedrag wijzigen.

De heffingen op uw factuur uitgelegd

Het kan zijn dat wij belastingen en/of heffingen in opdracht van uw gemeente bij u in rekening brengen. Woont u niet in deze gemeenten, dan worden deze heffingen ook niet bij u in rekening gebracht. Heeft u vragen over deze heffingen, neem dan contact op met uw gemeente.

U kunt de volgende heffingen op uw facturen tegenkomen:

 • Precarioheffing. Dit is een heffing op het gebruik van de openbare ruimte door particulieren en bedrijven. Zoals terrassen, reclameborden en op drinkwaterleidingen die in de straat of onder het trottoir liggen. Vitens int deze heffing voor enkele gemeenten. Deze heffing is voor Vitens een kostprijsverhogende factuur waarover 6% BTW berekend wordt.
 • Rioolheffing. U betaalt dit voor het lozen van afvalwater op de gemeentelijke riolering. De hoogte van deze heffing is afhankelijk van uw waterverbruik. Vitens int deze heffing in de gemeenten Aalten, Ameland, Berkelland, Brummen, Doesburg, Duiven, Montferland, Schiermonnikoog (Friesland), Oost Gelre en Winterswijk (Gelderland).
Kan ik het bedrag van mijn termijnfactuur (online) wijzigen?

Uw termijnbedrag kunt u wijzigen via Termijnbedrag wijzigen.

Alle vragen over uw geldzaken

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement