Rekeningen

Alles over onze rekeningen vindt u hier.

Creditcard

Wij kennen de volgende rekeningen

  • De jaarafrekening
  • De termijnfactuur
  • De eindafrekening

U krijgt ieder jaar een jaarafrekening op basis van uw meterstanden. Betaalt u via een handmatige overboeking? Dan ontvangt u 4 keer per jaar uw termijnfactuur. Meldt u een adres af, dan ontvangt u van ons de eindafrekening. Al uw rekeningen kunt u online bekijken.

Uitroepteken
De kosten op uw rekening

  • Per 1 m³ water (1.000 liter) betaalt u € 0,72 (inclusief 9% btw).
  • Vastrecht: U betaalt jaarlijks vaste kosten voor het gebruik van de aansluiting.
  • Iedereen betaalt € 0,391 per m³ (inclusief 9% btw) Belasting op Leidingwater (BOL) over de eerste 300 m³ per jaar.
Alle tarieven

Uitroepteken
De termijnfactuur

Uw waterverbruik bepaalt de hoogte van uw termijnbedrag. Wij passen uw termijnbedrag daarom elk jaar aan als u uw jaarafrekening krijgt. Vindt u het bedrag te hoog of te laag of verandert uw gezinssituatie? Dan kunt u dit bedrag zelf aanpassen. U ontvangt alleen een termijnfactuur als u handmatig betaalt.

Termijnbedrag aanpassen

Belastingen op uw factuur

Wijzigen
Belasting op Leidingwater en btw
Iedereen betaalt € 0,391 per m³ Belasting op Leidingwater over de eerste 300 m³ per jaar. De btw is 9% op de kosten voor water.
Druppel
Rioolheffing

In sommige gemeenten wordt via onze rekening deze gemeentelijk heffing voor de afvoer van afvalwater bij u in rekening gebracht.

Uitroepteken
Precarioheffing

Per 1 januari 2022 mogen gemeenten geen precario meer heffen. 

Veelgestelde vragen

De heffingen op uw rekening uitgelegd

Het kan zijn dat wij belastingen en/of heffingen in opdracht van uw gemeente bij u in rekening brengen. Woont u niet in deze gemeenten, dan worden deze heffingen ook niet bij u in rekening gebracht. Heeft u vragen over deze heffingen, neem dan contact op met uw gemeente.

U kunt de volgende heffingen op uw rekeningen tegenkomen:

  • Precarioheffing. Per 1 januari 2022 mogen gemeenten geen precario meer heffen. Deze gemeentelijke belasting werd in 2021 nog door vijf gemeenten via de drinkwaterrekening van Vitens aan klanten doorberekend. Het gaat om Dronten, Lelystad, Wijk bij Duurstede, Zeewolde en Wageningen. Hierdoor valt de waterrekening voor klanten uit deze gemeenten in 2022 lager uit.
  • Rioolheffing. U betaalt dit voor het lozen van afvalwater op de gemeentelijke riolering. De hoogte van deze heffing is afhankelijk van uw waterverbruik. Vitens int deze heffing in de gemeenten Aalten, Ameland, Berkelland, Brummen, Doesburg, Duiven, Montferland, Schiermonnikoog (Friesland), Oost Gelre en Winterswijk (Gelderland).
Kan ik alleen een periodeafrekening ontvangen? (1x per jaar betalen)

Dit is niet mogelijk.
Op onze servicepagina Betalen leest u welke betaalwijzen wij bieden.

De nummers op mijn factuur kloppen niet

Het kan voorkomen dat het bedrag op uw factuur lager is dan u gewend bent. Het is ook mogelijk dat het betalingskenmerk of rekeningnummer niet klopt.

Dit komt doordat het cijfer ‘5’ ontbreekt. In sommige gevallen wordt dit cijfer niet weergegeven als u uw factuur met het programma Acrobat Reader bekijkt of print. Mogelijk heeft u een oudere versie van dit programma op uw computer geïnstalleerd. Wij raden u aan om de nieuwste versie te downloaden. Dit is gratis.

Werkt dit niet of heeft u vragen over uw factuur? Neemt u dan contact met ons op.

Precarioheffing

Precariobelasting kan door een Nederlandse gemeente worden geheven over het hebben van voorwerpen op of boven of in de grond van de gemeente. Hierbij moet u denken aan pijpleidingen, elektriciteitskabels, buizen en funderingen. Deze belasting berekent Vitens door aan haar klanten in deze gemeenten. Hiermee voorkomen we dat klanten uit de rest van ons voorzieningsgebied moeten meebetalen aan een heffing van een gemeente waar zij niet woonachtig zijn.

Heeft u vragen over de precarioheffing? Dan kunt u terecht bij uw gemeente.

Jaartarief precario:Tarief 2021
Gemeente

Excl. BTW
Incl. BTW
Dronten
€ 14,29
€ 15,58
Lelystad
€ 11,64
€ 12,69
Wijk bij Duurstede

€ 23,43
€ 25,54
Zeewolde
€ 21,55
€ 23,49
Wageningen   € 24,79
€ 27,02
Alle vragen over Rekeningen

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement