- 10 maanden geleden bijgewerkt.

Basisschoolleerlingen vinden drinkwater belangrijk thema, maar onderschatten eigen verbruik

Leerlingen van groep 7 en 8 op basisscholen vinden drinkwater besparen een belangrijk thema, maar zij zijn zich onvoldoende bewust van hun eigen drinkwaterverbruik. Dat blijkt uit een poll, landelijk uitgezet onder deze groep basisschoolleerlingen waarvan vandaag – op Nationale Kraanwaterdag – de cijfers zijn gepresenteerd. Drinkwaterbedrijf Vitens helpt graag bij het stimuleren om water te drinken en het geven van voorlichting over het bewust omgaan met kraanwater.
Vandaag is het Nationale Kraanwaterdag, in het verzorgingsgebied van Vitens nemen dit jaar een recordaantal kinderen deel: bijna 93.000 kinderen. Vitens trapte vanmorgen samen met de gemeente Dinkelland, JOGG en leerlingen van vijf basisscholen feestelijk af in Denekamp. Zo werd een openbaar drinkwatertappunt geopend en kregen kinderen les over drinkwater. 

Werk aan de winkel

Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners. Financieel bestuurder (CFO) Nieke Martens van Vitens: “De cijfers van het onderzoek laten ons zien dat kinderen het thema drinkwater besparen belangrijk vinden, gelukkig maar. Aan de andere kant zijn zij zich onvoldoende bewust van hun eigen drinkwatergebruik”. De helft van de ondervraagde leerlingen denkt dat zij per dag tussen de 20 en 50 liter water gebruiken. “Het gemiddelde drinkwatergebruik per persoon is in Nederland op dit moment 128 liter. We hebben als samenleving nog echt wat te doen als het gaat om voorlichting en bewustwording. En Vitens wil daar graag haar rol in pakken”, aldus Martens.

Doordat het voor drinkwaterbedrijven steeds uitdagender wordt om te voldoen aan de vraag naar drinkwater in de toekomst, heeft het demissionair kabinet de ambitie uitgesproken om zuiniger om te gaan met water. Met als streven om het drinkwatergebruik onder bedrijven en inwoners in 2035 met 20 procent te verlagen.
Vitens zet zich, met andere drinkwaterbedrijven, in om het waterbewustzijn te verhogen. Niet alleen met campagnes en informatie voor volwassenen en bedrijven. Het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland vindt dat ook kinderen moeten leren dat je op school en thuis slim kan omgaan met kraanwater. Zij zijn immers de volwassenen van de toekomst. Uit de poll blijkt dat kinderen zelf ook best goede ideeën hebben voor het bewust omgaan met hun watergebruik. Als antwoorden worden vooral minder vaak in bad en korter douchen gegeven.

Denekamp goed voorbeeld

Nationale Kraanwaterdag is een uitgelezen kans om de bewustwording bij kinderen te vergroten. “Ik ben ongelooflijk trots dat in het Vitens gebied opnieuw meer scholen en bso’s zich hebben aangemeld voor deze dag. Dit jaar bijna 3.000 kinderen meer dan vorig jaar! En op tientallen scholen in het hele Vitens-gebied zijn collega’s van mij aanwezig om een fysieke gastles te geven”, zegt Martens. “Kraanwater is gezond, lekker en echt een lokaal product. Wij grijpen deze dag aan om kinderen bewust te maken van het feit dat het gebruik van kraanwater voor douchen, spelen en toiletgebruik écht omlaag moet. Tegelijkertijd stimuleren we kinderen juist om meer kraanwater te drinken, in plaats van gezoete drankjes”. Uit het landelijk onderzoek blijkt namelijk dat het overgrote deel van de kinderen niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. Martens: “Daarom is het ook zo goed dat hier in Denekamp scholen beleid hebben gemaakt over het drinken van puur kraanwater op school.”