- 10 maanden geleden bijgewerkt.

'Een regenachtige zomer is handig, maar ik geniet ook van mooi weer!'

Het warmteteam van Vitens zet alles op alles om ook op de warmste dagen 24/7 schoon en betrouwbaar drinkwater te leveren. Wat doet zo’n warmteteam dan precies? Maureen, procesanalist en voorzitter van het warmteteam bij Vitens, vertelt: ‘In de zomer verbruiken we allemaal veel meer drinkwater. We willen voorkomen dat de dagvoorraad te snel op gaat. ’

Maureen, procesanalist en voorzitter van het warmteteam bij Vitens
Maureen, procesanalist en voorzitter van het warmteteam bij Vitens.

“Elke dag worden grote drinkwaterreservoirs gevuld met schoon drinkwater. Op warme dagen verbruiken we met z’n allen veel meer drinkwater. Dan gaan die reservoirs sneller leeg. Mensen gaan vaker douchen, hun zwembaden vullen en de tuin sproeien. Het gemiddelde dagverbruik stijgt op een warme dag van 128 liter drinkwater per persoon, naar maar liefst 150 liter! Vooral als het langer achter elkaar warm en droog is, zien we dat het waterverbruik toeneemt.

Dagvoorraad

We willen voorkomen dat de dagvoorraad te snel op gaat en ergens tijdelijk minder – of zelfs geen – drinkwater uit de kraan komt. Bepaalde gebieden zijn spannender dan andere. In de vakantieperiodes zien we een toename in waterverbruik in gebieden waar veel campings zijn. Zo stijgt het waterverbruik op de Waddeneilanden enorm door de vele toeristen. In de steden valt het waterverbruik in de zomer vaak juist wel mee; mensen zijn op vakantie of hebben überhaupt geen tuin om te sproeien. Verder houden we rekening met grote evenementen. Als veel mensen naar een bepaalde plek trekken omdat daar iets gaande is, proberen we daar op in te spelen. Door de zomer heen kijken we dus telkens hoe het water verdeeld moet worden.”

Vergunningen en piekverbruik

“Toch kunnen we niet zomaar onbeperkt water oppompen. We hebben vergunningen waar we ons aan moeten houden. Daarnaast moeten we al het water wat we oppompen, eerst zuiveren. En hoewel onze productielocaties zijn ingericht om piekverbruik aan te kunnen, houden we dat niet een zomer lang vol.
Daarom is het belangrijk dat mensen slim omgaan met water. Dus niet hun zwembaden telkens opnieuw vullen, de tuin sproeien of extra douchen. Ook helpt het als mensen buiten de ochtend- en avondspits onder de douche stappen; zo wordt het waterverbruik beter verspreid.”

Regen versus zon

“Het warmteteam start in april op, en is actief tot september. Ik vind het zelf heel leuk om deel uit te maken van dit team. Je staat dichtbij de klanten van Vitens en bent op een hele praktische manier bezig met drinkwater. Voor mijn werk is het natuurlijk het handigst als we een regenachtige zomer hebben. Maar ik vind het zelf natuurlijk ook leuk om een keer van mooi weer te kunnen genieten!”