- Meer dan een jaar geleden bijgewerkt.

Mogelijk minder waterdruk door aanhoudende droogte

Drinkwaterbedrijf Vitens gaat, wanneer nodig, de komende tijd bewust de druk van het drinkwater verlagen. Dit komt door een toegenomen en langdurige vraag naar drinkwater als gevolg van de aanhoudende hoge temperaturen en droogte. Het verlagen van de druk kan lokaal vooral aan de orde zijn in Twente en de Achterhoek, op de hogere drogere zandgronden. Daardoor kan er tijdelijk minder drinkwater uit de kraan komen, de straal water is dan minder sterk. Op die manier kunnen we drinkwater onder iedereen verdelen.
Druppelende kraan
Mogelijk minder waterdruk door aanhoudende droogte.

Door de recorddroogte in de afgelopen periode is er een stijging van het watergebruik van gemiddeld 40% ten opzichte van de gemiddelde ‘normale’ dag over de afgelopen 5 jaar.

Minder waterdruk

In deze warme periode neemt de vraag naar drinkwater toe en duurt deze ook langer. Op een gemiddelde dag hebben we een piek in de vraag tussen 7 en 9 uur in de ochtend en tussen 18 en 20 uur in de avond. Nu is vooral de piek in de avond langer en heviger. Vitens maakt drinkwater voornamelijk van grondwater. Vers drinkwater is een dagvers product. Na het oppompen en zuiveren wordt dit water opgeslagen in kelders. Uit deze kelders vindt dus de levering naar onze klanten plaats. Tijdens de avond en nacht worden de kelders weer helemaal gevuld met schoon drinkwater.

Drinkwaterlevering niet vanzelfsprekend

Deze lange, warme en droge periode laat wederom zien dat drinkwaterlevering niet vanzelfsprekend is. Vitens adviseert daarom iedereen spaarzaam met drinkwater om te gaan. Deze maand is de social media campagne van Vitens gestart om mensen hier bewust van te maken. Samen met de provincies in ons verzorgingsgebied start Vitens ook een bewustwordingscampagne in de kranten. Een veel voorkomende vraag; mag de tuin nog wel gesproeid worden? We hebben geen sproeiverbod, maar we vragen mensen vooral goed na te denken voordat de kraan open wordt gezet. Misschien moeten we het niet meer normaal gaan vinden dat ons gras in de zomer groen is, daarmee kan je heel veel drinkwater besparen.

De tips en meer informatie over de campagne ‘Wijs met drinkwater’ vindt u hier. De belangrijkste tips zijn:

  • Als je al je planten (of tuin) wilt besproeien doe dit dan na zonsondergang en kort.
  • Douche zo kort mogelijk én met een waterbesparende douchekop.
  • Spoel de WC door met de kleine knop.
  • Als je een zwembadje vult, houdt dit water dan schoon, zodat het gebruikt kan worden voor de planten.
  • Stel het wassen van de auto uit en zet de wasmachine niet aan tijdens piekmomenten.

Blijf wel voldoende water drinken en was uw handen regelmatig grondig voor gezondheid en hygiëne.