Nederland viert liefde voor drinkwater met nacht van het drinkwater

- 7 maanden geleden bijgewerkt.

Nederland viert liefde voor het drinkwater met Nacht van het drinkwater 

Terwijl Nederland slaapt, werken dagelijks tien toegewijde bedrijven op volle toeren om elke inwoner 24/7 te voorzien van schoon en betrouwbaar drinkwater. Op 12 december 2023 organiseert Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland, de ‘Nacht van het drinkwater’ om de liefde voor het drinkwater te vieren en aandacht te vragen voor de toekomst van de drinkwatervoorziening. 
Waterexperts, wetenschappers, kunstenaars, beleidsmakers en pioniers komen samen in Theater Diligentia in Den Haag.

Bewust omgaan met drinkwater 

Op 12 december 1853 werd de eerste emmer zuiver water afkomstig uit de duinen bij Zandvoort getapt aan de Haarlemmerpoort in Amsterdam. Die gebeurtenis geldt als het begin van de georganiseerde drinkwatervoorziening in Nederland. 
Tegenwoordig heeft heel Nederland toegang tot kwalitatief hoogstaand drinkwater en tappen Nederlanders veel meer uit de kraan dan die ene emmer. Precies 170 jaar later, tijdens de ‘Nacht van het drinkwater’, onthullen jonge drinkwaterambassadeurs van het Dalton College in Den Haag samen met Peter van der Velden, voorzitter Vewin, een gigantische emmer die visualiseert hoeveel liter drinkwater één persoon per jaar gebruikt. Op de emmer staat de vraag ‘Hoe klein maak jij de emmer?’.  

De komende maanden reist de emmer langs alle drinkwaterbedrijven om aandacht te vragen voor de toekomst van de drinkwatervoorziening.

Peter van der Velden, voorzitter Vewin: ‘Met zo’n emmer realiseer je je hoeveel van ons mooie drinkwater elke persoon in Nederland elk jaar weer gebruikt. Met deze emmer willen we aandacht vragen voor het bewust omgaan met drinkwater. Want ons drinkwater is heel waardevol maar niet langer vanzelfsprekend!’

Hoge rapportcijfers voor kraanwater

Uit onderzoek van Kantar Public (2022) blijkt dat Nederlanders in ieder geval blij zijn met het water dat uit hun kraan komt. Zij waarderen de kwaliteit van het drinkwater met een gemiddeld rapportcijfer van een 8,6. Ook over de service van hun eigen drinkwaterbedrijf zijn inwoners meer dan tevreden, deze geven ze gemiddeld een 8,1. 

Nacht van het drinkwater

De ‘Nacht van het drinkwater’ gaat over de liefde voor het drinkwater. Een bruisende avond die op een frisse en inspirerende manier de schijnwerpers richt op de betekenis van drinkwater. Waterexperts, wetenschappers, kunstenaars, beleidsmakers en pioniers komen hiervoor samen in Theater Diligentia in Den Haag.