Waterweetjes

Hoe milieuvriendelijk is het drinken van kraanwater?

Kraanwater komt uit de grond, de rivieren of uit de duinen. Maar voordat het bij jou uit de kraan stroomt, gaat er nog heel wat aan vooraf. Het water wordt gezuiverd en daarna via leidingen vervoerd. Ondanks deze stappen is kraanwater het milieuvriendelijkste drankje dat er is.

Lagere CO2 -uitstoot dan flessenwater

De CO2-uitstoot van de productie van kraanwater is bijvoorbeeld zo’n 400 keer lager dan die van flessenwater. Dit komt doordat kraanwater niet in plastic of glas verpakt wordt. Het scheelt ook een hoop CO2 dat kraanwater door leidingen in plaats van over de weg vervoerd wordt. Jouw glaasje kraanwater is dus een stuk beter voor het milieu dan drinken uit een flesje!

Hergebruik reststoffen

In het water dat we uit de grond oppompen zitten een hoop waardevolle stoffen. Deze stoffen filteren we eruit en hergebruiken we. We halen bijvoorbeeld heel wat kalk uit het water. Deze kalkkorrels gebruiken boeren als grondstof. Ook waterijzer, dat we uit het water halen, wordt hergebruikt door andere bedrijven. En tenslotte is er humuszuur uit de veengronden in Friesland. Dat werd eerst afgevoerd, maar nu geven we er een tweede leven aan: als bio-meststof voor boeren en tuinders!

Wil jij ook een schoner milieu?

Een schoner milieu begint natuurlijk bij jezelf. Dit is hoe wij proberen te werken. Wil jij ook helpen? Kies dan wat vaker voor een glaasje kraanwater in plaats van drankjes uit flessen. En nog een voordeel van kraanwater: het is gezond!

Meer tips om water te besparen? Kijk op www.vitens.nl/waterbesparen.