Noordijkerveld

Waterwingebied

Aan de grens van de provincie Gelderland met Overijssel ligt het waterwingebied Noordijkerveld. Vroeger was dit een uitgebreid heidegebied. Momenteel bestaat het Noordijkerveld uit bloemrijke graslanden, heidegebieden en poelen. Voor zowel insecten, vogels als zoogdieren is het een aantrekkelijke plek.

Waterwingebied

Wist jij dat Vitens het grondwater op een diepte van 18 tot 30 meter wint? We pompen het water op en transporteren het vervolgens naar het drinkwaterproductiebedrijf Eibergen. Met zandfilters verwijderen we hier stoffen als ijzer en mangaan. En verder wordt er het teveel aan kalk uit het water gehaald. Na deze zuivering wordt het als lekker drinkwater geleverd aan de inwoners van Haaksbergen, Eibergen, Neede en Enschede.

Wateraanvoer uit de Bolksbeek

Omdat de drinkwaterwinning verdrogend werkte op de omgeving is er in 1995 een wateraanvoerplan gerealiseerd. Jaarlijks wordt 225.000 m3 water ingelaten vanuit de Bolksbeek. Dit water zakt langzaam de bodem in van de vijvers op het waterwingebied om uiteindelijk weer in het grondwater te komen. Hierdoor is 20-50% van het weer opgepompte water eigenlijk afkomstig van de Bolksbeek. De vijvers zijn goed zichtbaar vanaf de Benninkdijk.

Infiltratievijver.
Infiltratievijver.

Kikkers, klokjes en koevinkjes

In het gebied rondom het Vitens-gebouw groeien onder andere orchideeën, pimpernel, ratelaar, grasklokje en blauwe knoop. Door de mooie overgangen van bos naar grasland is het een goed gebied voor insecten, zoals vlinders. Koevinkjes, oranjetipje, bont- en bruin zandoogje zijn daar voorbeelden van.

Koevinkje Foto: Hans van Zummeren.
Koevinkje Foto: Hans van Zummeren

Koevinkje, bont- en bruin zandoogje zijn allemaal zogenaamde "zandoogjes": een vlinderfamilie met meerdere soorten. Hoewel deze drie soorten allemaal algemeen zijn, komt het koevinkje vooral in het zuiden en oosten van Nederland voor.

In de bossen van dit gebied gedijen zomereiken, beuken, berken, krentebomen en hulst goed. De hoek met grove dennen maakt geleidelijk aan plaats voor loofbomen. Bijzonder is de aanwezigheid van de klokjesgentiaan op het heideterrein en de boomkikkers in de bosrand.

Boomkikker Foto: Britta Thijssen.
Boomkikker Foto: Britta Thijssen

Bezoek waterwingebied Noordijkerveld

De Boereneschpad -wandeling van 12 kilometer gaat door het waterwingebied Noordijkerveld. Startpunt: Pannenkoekenboerderij Erve Brooks, Broekhuisdijk 5 in Gelselaar.

Help ons de natuur beschermen

De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Om het gebied zoveel mogelijk te beschermen, geldt er een aantal regels. Het gebied is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wandelen is toegestaan op de paden. Honden zijn aangelijnd welkom. Houd je aan de regels die gelden in de natuurgebieden. Neem het afval van je wandeling even mee naar huis. water in de bodem schoon blijven, gelden in dit natuurgebied regels.