Ritskebos

Waterwingebied

Tussen Burgum en Noardburgum in Friesland ligt waterwingebied Ritskebos. Hier kun je heerlijk wandelen en onderweg kom je de pompputten van Vitens tegen terwijl je geniet van de natuur en rijke historie van het waterwingebied.

Waterwingebied

De vraag naar schoon en betrouwbaar drinkwater in de provincie Friesland neemt toe. In waterwingebied het Ritskebos pompt Vitens grondwater op op een diepte van 90 tot 150 meter. Dat grondwater zuiveren we en transporteren we naar de bewoners in de omgeving als drinkwater.

Waterwinput in het Ritskebos Foto: Rob Elfring.
Waterwinput in het Ritskebos Foto: Rob Elfring

Geschiedenis van het Ritskebos

Het Ritskebos was vroeger een productiebos voor ‘geriefhout’. Boeren uit de omgeving gebruikten dit hout in de bedrijfsvoering. Er ging geen stuk hout verloren. Op de hoek van de Menno van Coehoornweg en de Ritskeloane ligt nog een voormalige veedrinkpoel. Tegenwoordig functioneren dit soort bossen als thuis voor bijzondere flora en fauna. Ook is dit gebied een bijzondere archeologische vindplaats. Archeologen groeven hier bezittingen van de oorspronkelijke bewoners van dit gebied op. Belangrijke vondsten kun je in het Streekmuseum Volkssterrenwacht in de buurt bewonderen.

Planten en dieren

Het Ritskebos is een afwisselend gebied met loofbos, houtsingels, een heideterrein, graslanden en een mysterieuze waterpartij. Over dat laatste gaat een verhaal dat de Duitse bezetters dit in de oorlog hebben aangelegd als markeringsteken voor piloten. Maar of dat klopt? Wie het weet, mag het zeggen. Door bomen en struiken langs de rand te verwijderen en de waterpartij uit te baggeren, is deze nu weer zichtbaar. Het verassende aan deze omgeving is de hoeveelheid aan zeldzame planten zoals verschillende orchideeënsoorten, de holwortel en de sleutelbloem. Ook vind je hier veel diersoorten. Sta tijdens jouw tocht door het bos eens stil, luister goed naar de geluiden en ontdek allerlei dieren.

Ree├źn in het Ritskebos Foto: Rob Elfring.
Reeën in het Ritskebos Foto: Rob Elfring

Help ons de natuur beschermen

De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Om het gebied zoveel mogelijk te beschermen, geldt er een aantal regels. Het gebied is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Ontdek en bezoek het Ritskebos

In het Ritskebos kun je heerlijk wandelen. In de wandelapp van het IVN (IVN Routes) staat een prachtige wandelroute door het park.