Elke dag besparen

Geen druppel op de gloeiende plaat

Top tips om elke dag opnieuw mee te besparen

Het geheim van groots besparen, zit ‘m in kleine aanpassingen. Dus vooral in water besparen tijdens dingen die we dagelijks doen: van handen wassen tot eten koken. Al dat bespaarde water samen is zeker geen druppel op een gloeiende plaat. Het is ons drinkwater voor morgen.

Niet duur, wél kostbaar

In vergelijking met stroom of benzine is water niet duur. Dat willen we ook niet. Schoon drinkwater moet voor iedereen betaalbaar zijn. Maar water is wel kostbaar. Zonder drinkwater kunnen we niet leven. Daarom moeten we er wel zuinig mee omgaan. Gelukkig kan dat op heel veel manieren. Kies vooral de tips die bij u passen!

Handen wassen en tandenpoetsen

Handen wassen:
Laat de kraan niet lopen tijdens het handen inzepen.

Tandenpoetsen:
Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.
Mond spoelen na het tandenpoetsen? Gebruik een beker.


Vrouw bij wastafel

Scheren

Laat de kraan niet lopen tijdens het scheren.

Spoel uw scheermesje uit in een laagje water, in plaats van onder een stromende kraan.

Scheert u zichzelf tijdens het douchen? Dan laat u tijdens een scheerbeurt van 2 minuten ongeveer 16 liter drinkwater weglopen. Door u bij de wasbak te scheren heeft u maximaal 5 liter water nodig.

Planten water geven

Geef kamerplanten water met regenwater uit de regenton.

Bij het wassen van groente en fruit loopt heel wat water weg. Vang het op in een grote schaal en geef het aan de (tuin)planten.


Koken

Stoom groentes in plaats van ze te koken. Een klein laagje water in een pan met de deksel erop is genoeg om alle groentes gaar te stomen.

Kies voor een pan op maat. Tijdens het koken wordt snel te veel water gebruikt. Door eten in een kleinere pan te koken, gebruik je niet onnodig veel water.

Groente en fruit wassen? Zet er een schaal onder om het water op te vangen. Gebruik het water voor de planten in en rondom huis.

Water van gewassen kersen bij de planten gieten

Kranen

Een lekkende kraan kan duizenden liters drinkwater per jaar laten weglekken. Vaak is het kraanleertje dan versleten. Is de kraan niet te maken? Dan is een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie een duurzame keuze. Ook de stortbak in de wc kan lekken. Er blijft dan een stroompje water de wc in lopen.
Met handige hulpmiddelen zoals een waterbesparend mondstuk of een doorstroombegrenzer gaat water besparen vanzelf.

Wastafel met mengkraan

Check regelmatig de watermeter

De meesten van ons komen de watermeter niet dagelijks tegen. Toch is het slim om de meterstand maandelijks te checken. Zo weet u zeker dat er nergens in of rond uw huis een verborgen waterlekkage is, waardoor er veel drinkwater verloren kan gaan. Als u geen water verbruikt, moet de meter stilstaan.

Koop kleding die lang meegaat

Wat kleding met water te maken heeft? Gek genoeg veel. Voor het produceren van één broek wordt maar liefst zo’n 7000 liter water verbruikt. Het kopen van tweedehands kleding of investeren in kleding die lang meegaat, is dus een mooie manier van water besparen.

Nog meer besparen?

Ja, er is nog meer water te winnen! Hoe? De waterexperts van Vitens zochten het uit. De slimste wijs met drinkwater-tips staan per thema in een handig overzicht. Kies vooral zelf op welk gebied u nog meer wilt besparen: douche, wc, tuin, vaatwasser, wasmachine, zwembad en overig. Alle beetjes samen zorgen voor ons drinkwater van morgen.

Straatbeeld met huizen