Vaatwasser

De waterzuinige spelregels

Net zulke schone borden, maar met minder water

Wat kost nu minder water? Met de hand afwassen of de vaatwasser aanzetten? De vaatwasser is de winnaar! Een afwasmachine verbruikt minder water dan ouderwets handwerk. Als het wel een zuinige vaatwasser is. En u niet alle borden en glazen uitgebreid voorspoelt voor ze de vaatwasser in gaan.

Hoeveel water verbruikt de vaatwasser?

Vaatwasmachines worden steeds zuiniger. Tegenwoordig gebruiken zuinige vaatwassers per wasbeurt zo'n 9 liter water, maar de meesten gebruiken nog 13 liter. Echt oude machines gebruiken zo'n 20 liter per wasbeurt.

Hoe was ik af met minder water?

Van het eco-programma gebruiken tot etensrestjes wegvegen met keukenpapier, bestek of een borstel. Dit zijn onze wijs met drinkwater-tips waarmee u meteen veel water bespaart:

Bij het gebruik van de afwasmachine:

  • Zet de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol is.
  • Kies het eco-programma.
  • Spoel niet voor, maar gebruik keukenpapier, bestek of een borstel om etensresten weg te vegen.

Bij afwassen met de hand:

  • Was liever niet af onder de lopende kraan, maar vul een teiltje of de wasbak.

Kan er nog meer bij?

Een halfgevulde vaatwasser verbruikt evenveel water als een volle vaatwasser. Op zijn minst zo’n 9 liter water per keer. Zonde dus om de machine niet helemaal te vullen! Zo verspilt u geen water en geen energie en dat voelt net wat beter, toch?

Vrouw bij vaatwasser

Voorspoelen is niet nodig

We doen het vaak uit gewoonte: de vaat voorspoelen voor alles de vaatwasser in gaat. Maar is het wel altijd nodig? Nee, tenminste niet met water. Veeg etensrestjes simpel weg met een mes, een borstel of een prop keukenpapier. Niet voorspoelen bespaart veel water (en energie, als u warm water gebruikt).

Een teiltje graag

Die snijplank van hout, het mooie servies van oma, die pan van gietijzer. Helaas kan niet alles in de vaatwasser. Gebruik dan een teiltje of de stop in de gootsteen in plaats van de kraan te laten lopen. Dit voorkomt dat er onnodig veel drinkwater door het afvoerputje wegloopt.

Kies voor het eco-programma

De meeste moderne vaatwassers hebben een eco-stand. Daarmee wast hij de vaat met minder water en op een lagere temperatuur, dan het standaard programma. Het eco-programma bespaart dus niet alleen water maar ook nog eens energie. Dubbele winst!

Instellen van het eco-programma op de vaatwasser

Nieuwe vaatwasser kopen?

De aanschaf van een nieuwe vaatwasser is een mooie kans om jarenlang water en energie te besparen. Hoe? Door bij het kiezen van een nieuwe machine goed te letten op het waterverbruik en het energielabel. Kies als het even kan voor een (donker)groen label en de laagste hoeveelheid kWh stroom per 100 wasbeurten.

Volle vaatwasser met borden

Nog meer besparen?

Ja, er is nog meer water te winnen! Hoe? De waterexperts van Vitens zochten het uit. De slimste wijs met drinkwater-tips staan per thema in een handig overzicht. Kies vooral zelf op welk gebied u nog meer wilt besparen: douche, wc, tuin, vaatwasser, wasmachine, zwembad en overig. Alle beetjes samen zorgen voor ons drinkwater van morgen.

Straatbeeld met huizen