Krehalon Deventer

Zakelijk Vitens: Krehalon Deventer

Waterdicht verpakken

Erik Tieltjes, Manager maintenance & engineering, weet alles van kwalitatieve krimpverpakkingen voor kaas en vlees. Hij werkt al meer dan 32 jaar bij verpakkingsbedrijf Krehalon in Deventer. In een gesprek met Relatiemanager Sandra Beld vertelt Erik over de bijzondere wereld van krimpverpakkingen én legt hij uit welke belangrijke rol drinkwater daarbij speelt.

Krehalon is een dochteronderneming van de Japanse Kureha Corporation, een fabrikant van speciale chemische stoffen en kunststoffen. In Deventer worden verpakkingen geproduceerd die over de hele wereld worden gebruikt. Erik Tieltjes: ‘Het verpakken van kaas en vlees vraagt om specifieke producteigenschappen van verpakkingsmateriaal. Het gas dat verpakte kaas produceert moet bijvoorbeeld wel kunnen ontsnappen, terwijl lucht van buiten de kaas niet mag aantasten. En dat alles waterdicht. Onze verpakkingen kennen 6 á 7 lagen en zorgen voor een veel langere houdbaarheid van het product. De plastic folies vormen, als het ware, een tweede huid van het product. Bij het 24/7 productieproces gebruiken we jaarlijks 150 miljoen liter water’.

Klantarena: Vitens luistert


Relatiemanager Sandra Beld vult aan: ‘Met dit verbruik is Krehalon echt een grootverbruiker van Vitenswater. Er staan hier twee tanks met drinkwater, maar de fabriek kan daar slechts 20 minuten op draaien. De waterlevering van Vitens is dus essentieel voor het productieproces’. Erik heeft onlangs meegewerkt aan de ‘Klantarena’, een klantsessie voor projectleiders hoofdleiding van Ontwerp & Aanleg. Hiervoor had Sandra naast Krehalon nog vier andere speciale klanten (Lyempf, Hogeschool Windesheim, PI Zwolle en een thuisdialysepatiënt) uitgenodigd. Met deze klanten is gediscussieerd over de impact van geplande werkzaamheden. Tijdens deze dag werd besproken wat Vitens kan verbeteren, maar ook wat een klant zelf kan doen om overlast te beperken. Na deze sessie hebben Erik en Sandra de leveringszekerheid van Krehalon nog eens besproken. Een leveringszekere aansluiting en/of een grotere buffer zou voor het bedrijf wel gerealiseerd kunnen worden. Erik: ‘Ik vond de Klantarena erg leerzaam en verrassend. Heel goed dat Vitens zo goed luistert naar de behoeften bij ons als klanten. Ik leerde ook dat het bij storingen vooral aankomt op tijdige communicatie. Iets waar Vitens goed in is, vind ik’.

Verschillende waterstromen

 

Krehalon gebruikt de hoeveelheid water dus vooral voor het productieproces. Bijzonder hierbij is dat Krehalon bij binnenkomst van het drinkwater een splitsing maakt naar vijf verschillende waterstromen. De volgende besloten wateraftakkingen worden ingezet voor de productie: drinkwater, proceswater, koelwater, gekoeld water en onthard water. Voor de productie van het juiste verpakkingsmateriaal wordt circa 50% van het binnengekomen water omgezet in stoom (proceswater). De bijzondere aspecten van de uiteindelijk geproduceerde verpakkingsfolie zitten vooral in de geavanceerde capaciteiten en de interne productontwikkeling. Samen met het moederbedrijf streeft men in Deventer naar voortdurende innovatie, onder andere door het ontwikkelen van technologische oplossingen die de samenleving ten goede komen. Erik: ‘Als we geen water hebben, kunnen we niet produceren. Dat is wel duidelijk. Maar in de ruim 30 jaar dat ik hier werk hebben we slechts eenmaal een kleine storing gehad. Het verhogen van onze eigen waterbuffer is te kostbaar voor ons. We blijven dus graag vertrouwen op de levering van Vitens’.