Watervriendelijk bouwen

We gebruiken drinkwater niet alleen maar om te drinken. Maar bijvoorbeeld ook om de wc door te spoelen, om de tuin te sproeien en om de ramen te wassen. Zonde eigenlijk! Want er komt behoorlijk wat kijken bij het maken van schoon drinkwater. We moeten ervoor zorgen dat nieuwe woningen ook andere soorten water gaan gebruiken, zoals regenwater en grijs water. Watervriendelijk bouwen noemen we dat.

40% van al het waterverbruik in en om huis hoeft niet per se van drinkwaterkwaliteit te zijn. Vaak kun je net zo goed water van minder goede kwaliteit gebruiken. Daarvoor moet je dan wel een apart leidingnet voor water van minder goede kwaliteit in huis hebben. Het is vaak lastig en duur om dat bij bestaande huizen in te bouwen. Daarom zet Vitens vooral in op het watervriendelijk bouwen van nieuwe huizen. Er zijn verschillende manieren om water van andere kwaliteit dan drinkwater in huis te gebruiken.

Recycle ready bouwen

Door in de ontwerpfase van nieuwe woningen alvast goed na te denken over de aanleg van afvoer - en waterleidingen, kunnen bewoners in de toekomst eenvoudig systemen aansluiten waarmee ze andere soorten water dan drinkwater kunnen gebruiken. Zonder dat daar dan nog hak- en breekwerk voor nodig is. Op het moment dat het jou goed uitkomt, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om opgevangen regenwater te gebruiken voor de wc. Of gezuiverd grijs water voor de douche. De leidingen zijn al gelegd. Jij hoeft het andere water alleen nog maar aan te sluiten.

Regenwater opvangen en gebruiken

Regenwater komt gratis uit de lucht vallen. En je kunt er van alles mee doen! Zonde om het zomaar het riool in te laten lopen, toch? Regenwater kun je opvangen met een regenton, maar je kunt het ook grootser aanpakken. Bijvoorbeeld met een ondergrondse tank, een opvangzak in de kruipruimte of een vijver (wadi) in je tuin.

Regenwater kan in huis worden gebruikt voor toepassingen waar drinkwaterkwaliteit overbodig is. Bijvoorbeeld voor et doortrekken van de wc. Of voor de wasmachine. Je kunt ervoor kiezen om het regenwater van tevoren te zuiveren. Meestal gaat het dan, vergeleken met het maken van drinkwater, om een relatief lichte zuivering.

Grijs water hergebruiken

 Grijs water is licht vervuild water uit huis. Zoals het huishoudelijke afvalwater uit de gootsteen en de douche. Grijs water kun je meestal eenvoudig biologisch zuiveren. Bijvoorbeeld met een helofytenfilter. Na die zuivering kun je het grijze water hergebruiken voor onder andere de wc, wasmachine en de tuin. Je kunt dit systeem ook samen met een regenwatersysteem gebruiken. Dan heb je zelfs tijdens droge periodes geen drinkwater nodig.

Afvalwater zuiveren

Afvalwater wordt ook wel zwart water genoemd. Hiermee bedoelen we vooral het water uit de wc. Gezuiverd zwart water wordt meestal omgezet tot compost of geïnfiltreerd in de bodem. Zwart water zuiveren helpt dus niet bij het besparen van drinkwater. Maar het is wel goed voor je tuin. En kan helpen om het grondwaterniveau op peil te houden. 

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement