Aarding

U leest hier meer over aarding van uw elektrische installatie via de waterleiding en het controleren daarvan.

Aarding laten controleren

U heeft waarschijnlijk een brief van onze monteur gekregen over de aarding van uw elektrische installatie. Op deze pagina geven we meer uitleg over aarding. Via de knop hiernaast kunt u een erkend installateur bij u in de buurt zoeken om de controle uit te laten voeren.

  • Waarom controle?
  • Wie is verantwoordelijk?
  • Wat is aarding?

Wat is aarding?

Aarding zorgt er voor dat elektrische apparaten niet onder spanning kunnen komen te staan. Bij goede aarding is de aardleiding van de elektrische installatie met een vertinde, koperen draad aangesloten op een speciale koperen pen in de grond.

Bij kortsluiting in de installatie of een apparaat wordt de stroom via de pen afgevoerd naar de aarde. De stop in de meterkast slaat dan door of uw aardlekschakelaar schakelt automatisch de elektriciteit uit. Dit is een extra bescherming.

Wie er verantwoordelijk?

De huiseigenaar is verantwoordelijk voor een deugdelijke installatie. Als u huurder bent, kunt u bij uw verhuurder aangeven dat de controle uitgevoerd moet worden.
Laat eens in de vijftien jaar de aarding controleren. Bij twijfel is het altijd verstandig de aarding van uw woning te laten controleren.

De werking van de aardelektrode moet door een erkend elektrotechnisch installateur, waarborginstallateur of uw energiebedrijf gecontroleerd worden. Op uneto-vni.nl vindt u een overzicht van alle installateurs die bij de brancheorganisatie UNETO/VNI zijn aangesloten.

Waarom controle van de aarding?

Bij oudere huizen kan de elektrische installatie geaard zijn via de waterleiding. Meestal zijn dit elektrische installaties van vóór 1979, maar ook bij jongere installaties komt dit voor.

Als wij een kunststof watermeter plaatsen, dan wordt de elektrische geleiding tussen de waterleiding in uw woning en de aansluitleiding die de grond in gaat verbroken. Daardoor kunnen zich levensgevaarlijke situaties voordoen als geaard wordt via de waterleiding. De monteur maakt dan een tijdelijke overbrugging om er voor te zorgen dat uw elektrische installatie geaard blijft. Als dit bij u zo is krijgt u meteen een brief van onze monteur hierover. U moet dan uw installatie laten controleren.

De controle is belangrijk voor uw veiligheid, maar ook voor die van installateurs of elektriciens. Sommige organisaties vragen om een speciale verklaring voordat zij onderhoud plegen. Deze “Conformiteitsverklaring KIWA” of ”Certificaat van de installateur” geeft de garantie dat de controle volgens de eisen is uitgevoerd.