Betaalproblemen en afsluiting

Hier vindt u informatie over hulp bij het betalen van uw rekeningen en over schuldhulp.

Schuldhulp

Kunt u een rekening even niet betalen? Wij begrijpen dat dit kan gebeuren. Het is belangrijk dat u op tijd kijkt naar een oplossing, hiermee voorkomt u hogere kosten en eventuele afsluiting van uw drinkwater.

 • Vraag om hulp
 • Brief van de deurwaarder?
 • Voorkomen is beter dan genezen

Vraag om hulp

Komt u er financieel even niet uit? Dan kan een schuldhulpinstantie uitkomst bieden. Zij bekijken uw situatie en helpen u verder. U kunt hiervoor contact opnemen met uw gemeente of een organisatie die is aangesloten bij de NVVK.

Brief van de deurwaarder

Heeft u al een brief van de deurwaarder ontvangen? Dan is het niet meer mogelijk om met ons een betaalafspraak te maken. Wij raden u aan om contact op te nemen met de deurwaarder. Zij helpen u verder.

Voorkomen is beter dan genezen

Betalen

Betaal de termijnfactuur voor de vervaldatum. U voorkomt hiermee dat wij extra kosten in rekening kunnen brengen

Stap over op automatische incasso

Vergeet u vaak uw termijnfactuur te betalen? Stap dan over op automatische incasso, u doet dit eenvoudig hier.

Hulp bij betalen

Lukt het u niet om op tijd te betalen? Voorkom hogere kosten en vraag eenmalig 30 dagen uitstel aan via Mijn facturen.

 • Water afgesloten, wat nu?

  Als uw water is afgesloten, dan moet u ons eerst alle rekeningen betalen. Pas dan gaan wij uw drinkwater weer aansluiten. Op het afsluitkaartje dat bij u is achtergelaten, staat hoe hoog het bedrag is dat u ons nog moet betalen.

  Als u het bedrag aan ons betaald heeft, dan kunt het bewijs van betaling voor 12.00 sturen naar incasso@vitens.nl. Wij proberen dan diezelfde werkdag het water weer bij u aan te sluiten. Zorg ervoor dat alle kranen dicht zijn om waterschade te voorkomen.

  Kunt u het bedrag niet betalen, schakelt u dan zo snel mogelijk een schuldhulpinstantie in. Zij kunnen uw situatie bekijken en u verder helpen.

  Het inschakelen van een schuldhulpinstantie betekent niet dat het drinkwater weer wordt aangesloten. Hiervoor moeten alle openstaande bedragen en extra kosten betaald zijn.

 • Ik wil contact met een instantie voor mijn schulden

  Komt u er financieel even niet uit? Dan kan een schuldhulpinstantie uitkomst bieden. Zij bekijken uw situatie en helpen u verder. U kunt hiervoor contact opnemen met uw gemeente of een organisatie die is aangesloten bij de NVVK. Klik hier voor alle aangesloten organisaties.

 • Formulier Aanmelden schuldhulpverlening

  Heeft u hulp nodig om uw schulden op te lossen? Wij kunnen u aanmelden bij een instantie in uw gemeente die u hier mee helpt. Wij hebben dan uw toestemming op papier nodig. Vul hiervoor het formulier Aanmelden schuldhulpverlening helemaal in en zet hier uw handtekening onder. Stuur het daarna terug naar dit adres:

  Vitens N.V.
  Postbus 2014
  6802 CA ARNHEM

  U kunt het ondertekende formulier ook mailen naar: incasso@vitens.nl.

  Download het formulier hier:

 • Formulier Medische verklaring

  Heeft het afsluiten van uw drinkwatertoevoer ernstige gevolgen voor uw gezondheid of die van uw huisgenoot? Dan kunt u afsluiting voorkomen door het formulier Medische verklaring op te sturen. Vul het formulier helemaal in en laat het ondertekenen door een niet behandelend arts. Dit is een andere arts dan uw eigen arts. Na ontvangst bepalen wij of wij het drinkwater afsluiten of niet.

  Let op: Het opsturen van dit formulier zorgt er niet voor dat u niet hoeft te betalen! Als u openstaande bedragen heeft, moet u wel meteen betalen.

  Stuur het formulier terug naar:

  Vitens N.V.
  Postbus 1205
  8001 BE ZWOLLE

 • Vroegsignalering van schulden

  Vitens werkt samen met een aantal gemeenten om klanten met schulden vroegtijdig te bereiken en helpen. De drinkwaterrekening is meestal de laatste rekening die mensen niet kunnen betalen. Als het toch zover komt, is er vaak meer aan de hand. Vitens en andere partners van eerste levensbehoeften melden daarom betalingsachterstanden bij de gemeente.

  Heeft Vitens een afspraak met de genoemde gemeente? Dan stuurt Vitens de gegevens van klanten door als de waterrekening drie maanden niet betaald is. Wanneer ook een andere partij een betalingsachterstand van dezelfde klant meldt bij de gemeente, kan de gemeente actie ondernemen om hulp te bieden. Het doel is om grotere schulden te voorkomen.

 • Ik kan mijn rekening nu niet betalen. Kan ik een uitstel krijgen?

  Wij begrijpen dat dit kan gebeuren. U kunt daarom per rekening één keer uitstel van betaling aanvragen. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.  

  Contact opnemen
 • Kan ik kwijtschelding voor het water krijgen?

  Nee, kwijtschelding van de kosten van drinkwater is niet mogelijk.