Alles over geldzaken

Wij sturen u rekeningen of schrijven geld van uw rekening af. Hoe deze rekeningen zijn opgebouwd en wat de mogelijkheden zijn om een betaling te doen, leest u hier.

Uw geldzaken makkelijk bekijken en aanpassen in Mijn Vitens

Wij sturen u de rekeningen voor uw drinkwater. Maar u kunt zelf bepalen hoe u die rekeningen ontvangt en betaalt. U kunt zelfs het bedrag van uw termijnfacturen zelf aanpassen. U heeft hiervoor alleen een Mijn Vitens account nodig.

 • Uw rekeningen online bekijken
 • Zelf bepalen hoe u betaalt
 • De hoogte van uw termijnbedrag zelf bepalen

Informatie over de rekeningen

U betaalt 12 keer per jaar uw termijnfactuur en één keer per jaar ontvangt u van ons uw jaarafrekening. Meer weten over rekeningen en waarom u dit moet betalen?

Informatie over betalen

Regel zelf hoe u betaalt: via automatisch incasso of zelf overmaken. U kunt dan kiezen voor een betaallink via e-mail (gratis) of per post met een QR code (€ 2,00 per rekening incl. 9% btw).

Uw geldzaken bekijken en aanpassen in 3 stappen

Stap 1: Log in op Mijn Vitens

Ga naar Mijn Vitens. U kunt hier ook een account maken als u dit nog niet heeft.

Stap 2: Bekijk of pas gegevens aan

Bekijk rekeningen, pas uw termijnbedrag of manier van betalen aan.  

Stap 3: Sla op

Sla uw aanpassing of aanvraag op. U ontvangt direct een bevestiging via e-mail van ons.

 • Uw eindafrekening uitgelegd

  Een eindafrekening krijgt u alleen als u verhuist en u zich afmeldt.

  Op deze eindafrekening verrekenen wij het totaalbedrag van de in rekening gebrachte termijnfacturen met de totale kosten. U ziet zo in één oogopslag een overzicht van uw meterstanden, waterverbruik en de gemaakte kosten vanaf uw laatste periodeafrekening tot de datum van uw sleuteloverdracht.

  Als u daarvoor nog geld moet bijbetalen wordt dit automatisch van uw rekening geïncasseerd, of u kunt dit zelf overmaken. Krijgt u geld van ons terug? Dan maken we dit automatisch over naar uw rekeningnummer (IBAN).

 • Uw jaarafrekening uitgelegd

  U ontvangt uw jaarafrekening elk jaar in dezelfde maand. Welke maand dit is, wordt bepaald door het postcodegebied waar u woont.

  Op uw jaarafrekening verrekenen wij het totaalbedrag van de in rekening gebrachte termijnfacturen met de totale kosten. U ziet zo in één oogopslag een overzicht van uw meterstanden, waterverbruik en de gemaakte kosten.

  Bekijk ook de uitleg op onze servicepagina Rekeningen.

 • Uw termijnfactuur uitgelegd

  Wij berekenen het bedrag voor het water aan de hand van uw (verwachte) jaarverbruik. Het kan zijn dat wij ook belastingen en/of heffingen in opdracht van uw gemeente bij u in rekening brengen. Is dit het geval, dan ziet u dit terug op de uitleg van uw termijnfactuur op uw jaarafrekening.

  Lees hier meer over of bekijk de video op onze servicepagina Rekeningen.

 • De heffingen op uw rekening uitgelegd

  Het kan zijn dat wij belastingen en/of heffingen in opdracht van uw gemeente bij u in rekening brengen. Woont u niet in deze gemeenten, dan worden deze heffingen ook niet bij u in rekening gebracht. Heeft u vragen over deze heffingen, neem dan contact op met uw gemeente.

  U kunt de volgende heffingen op uw rekeningen tegenkomen:

  • Precarioheffing. Per 1 januari 2022 mogen gemeenten geen precario meer heffen. Deze gemeentelijke belasting werd in 2021 nog door vijf gemeenten via de drinkwaterrekening van Vitens aan klanten doorberekend. Het gaat om Dronten, Lelystad, Wijk bij Duurstede, Zeewolde en Wageningen. Hierdoor valt de waterrekening voor klanten uit deze gemeenten in 2022 lager uit.
  • Rioolheffing. U betaalt dit voor het lozen van afvalwater op de gemeentelijke riolering. De hoogte van deze heffing is afhankelijk van uw waterverbruik. Vitens int deze heffing in de gemeenten Aalten, Ameland, Berkelland, Brummen, Doesburg, Duiven, Montferland, Schiermonnikoog (Friesland), Oost Gelre en Winterswijk (Gelderland).
 • Kan ik de rekeningen die ik nog moet betalen ook online zien?

  U kunt de rekeningen die u nog moet betalen online zien. Lees hier meer over op onze servicepagina Rekeningen.