Kookadvies

Dinxperlo, Ulft , Aalten Varsseveld, Terborg en omgeving

Kookadvies

Vitens heeft een lichte verontreiniging in het drinkwater aangetroffen in Dinxperlo, dit staat los van het eerder gegeven kookadvies in de omgeving Ellecom. Vitens wil geen risico nemen met de gezondheid van haar klanten. Daarom is uit voorzorg een kookadvies afgegeven voor drinkwater dat gebruikt wordt voor consumptie. Het kookadvies geldt voor de plaatsen: Aalten, Breedenbroek, De Heurne, Dinxperlo, Etten, Gaanderen, Gendringen, Megchelen, Silvolde, Sinderen, Suderwick, Terborg, Ulft, Varsselder, Varsseveld, Westendorp, en omgeving.

* Het kookadvies voor Ellecom, Dieren, Didam, Zevenaar, Doesburg en omgeving is opgeheven. 

Om welke huishoudens gaat het precies?

Klanten voor wie het kookadvies geldt hebben een e-mail en sms van ons ontvangen met de oproep om het drinkwater 3 minuten te koken. Wilt u zeker weten of u ook uw water moet koken? Kijk dan in de postcodelijst.

Waarom dit kookadvies?

Vitens doet er alles aan om de beste kwaliteit drinkwater aan haar klanten te leveren. Het water wordt daarom 365 dagen per jaar gecontroleerd. Ondanks dat er een lage concentratie van de bacteriƫn is aangetroffen, wordt er geen risico genomen. Mensen met een lage weerstand lopen kans op maag- en darmklachten.

Apparatuur

Wij raden klanten aan drie minuten het water te koken. Een koffiezetter en waterkoker voldoen vaak niet aan deze voorwaarden. Hierdoor raden we aan om het water  op een andere manier te koken voor consumptie. Heeft u een kokendwaterkraan neem dan contact op met uw leverancier om na te gaan of het water drie minuten gekookt wordt in de boiler.

Flesvoeding

Voor klanten die flesvoeding gebruiken voor hun kinderen raden wij aan om flessenwater te gebruiken.


 • Ik ben al een paar dagen ziek, wat nu?

  Mensen in een normale conditie krijgen gewoonlijk geen klachten. Door het water te koken voordat u het gebruikt, sluit u elk risico uit. Krijgt u desondanks toch last van maag- en/of darmklachten? Neemt u dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts. Zorg ervoor dat u geen ongekookt water drinkt.

 • Ik heb ongekookt water gedronken. Wat moet ik doen?

  Mensen in een normale conditie krijgen gewoonlijk geen klachten. Door het water te koken voordat u het gebruikt, sluit u elk risico uit. Krijgt u desondanks toch last van maag- en/of darmklachten? Neemt u dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts.

 • Hoe worden klanten geïnformeerd?

  Vitens zet alles op alles om al haar klanten zo snel en goed mogelijk te informeren. Klanten hebben waar mogelijk een e-mail en een sms ontvangen. We vragen aan klanten bovendien om hun buren te informeren.

 • Ik heb een waterontharder. Wat moet ik doen?

  Voor specifieke informatie over waterontharders verwijzen we u door naar de leverancier van uw waterontharder.

 • Kan ik de vaatwasser en wasmachine nog gebruiken?

  Ja, het is veilig om uw vaatwasser en wasmachine te gebruiken. U hoeft het drinkwater alleen maar 3 minuten te koken wanneer u het gebruikt om te drinken of om mee te koken.

 • Kan ik wel douchen?

   

  Ja, het is veilig om te douchen. Alleen drinkwater voor consumptie dient 3 minuten gekookt te worden.

   

 • Hoe lang duurt het kookadvies?

  Het kookadvies geldt tot nader bericht. De klanten ontvangen per e-mail en/of sms wanneer het kookadvies niet meer geldt. We updaten ook onze website, Twitter en Waterstoring.nl.

   

 • Gaat Vitens flessenwater uitdelen?

  Het is per wet vastgesteld dat Vitens, net zoals andere drinkwaterbedrijven, geen reservewater in flessen of tankwagens hoeft te leveren wanneer een kookadvies is afgegeven. Hoezeer Vitens het mogelijk ongemak ook betreurt, hopen wij dat u er geen moeite mee heeft om het drinkwater voor consumptie 3 minuten te koken. Door het drinkwater uit de kraan voor consumptie 3 minuten te koken, is het water veilig om te drinken.  

 • Kan ik een schadeclaim indienen?

  Er is geen wettelijke verplichting voor Vitens om een schadevergoeding te verstrekken aan klanten bij een kookadvies. In onze algemene voorwaarden is een artikel (19.1) opgenomen over het uitkeren van een schadevergoeding . Hierbij is een drempelbedrag van 40 euro vastgesteld. In vrijwel alle gevallen wordt dit bedrag niet bereikt bij het koken van water. Let op: flessenwater wordt niet vergoed omdat het water na het koken gewoon drinkbaar is. Denkt u dat uw situatie anders is en dat u wel recht heeft op een vergoeding? Vul dan ons schadeformulier in.