Calamiteit

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft een lichte verontreiniging met .... aangetroffen in het leidingnetwerk. Omdat Vitens geen risico wil nemen met de gezondheid van haar klanten is er een kookadvies afgegeven voor drinkwater dat gebruikt wordt voor consumptie. Het gaat om ..... aansluitingen in .........

Waarom dit kookadvies?

Vitens doet er alles aan om de beste kwaliteit drinkwater aan haar klanten te leveren. Het water wordt daarom 365 dagen per jaar gecontroleerd. Ondanks dat er een lage concentratie van de bacteriën is aangetroffen, wordt er geen risico genomen. Mensen met een lage weerstand lopen een kans op maag- en darmklachten.

Wat raden wij klanten aan te doen?

Het kookadvies geldt voor water dat gebruikt wordt voor consumptie. Klanten kunnen gewoon douchen, in bad gaan of de wc doorspoelen met het water.

Wanneer kookt u uw water?

 • Bij het maken van koffie, thee, limonade, tanden poetsen, uw mond spoelen en voor het bereiden van de maaltijd.
 • Gebruik bij het maken van flesvoeding het liefst flessenwater/ mineraalwater. Zo weet u helemaal zeker dat uw kind geen risico loopt.
 • Water uit een waterkoker of koffiezetapparaat kunt u alleen gebruiken wanneer het water 3 minuten gekookt heeft. Een waterkoker kookt water meestal niet 3 minuten lang op 100 graden Celsius. Als u een koffiezetapparaat gebruikt, gebruik dan flessenwater.
 • Wij adviseren ook voor (huis-)dieren het water 3 minuten te koken.

Er bestaat een zeer kleine kans dat de klant last krijgt van zijn maag of darmen. Bij klachten raden wij onze klanten aan om contact op te nemen met hun huisarts.

Maatregelen vanuit Vitens

Vitens neemt monsters om de kwaliteit van het water te controleren. We spoelen ons leidingnetwerk door. Na het reinigingswerk nemen we nogmaals monsters af om te controleren dat de bacteriën verwijderd zijn. Wij informeren onze klanten zodra het kookadvies niet meer geldt.

200.000 monsters van bron tot kraan

Dagelijks zijn circa 25 Vitenscollega’s op pad om monsters te nemen; in totaal zo'n 200.000 per jaar. Zij nemen monsters van bron tot kraan. Het laboratorium van Vitens onderzoekt de monsters op een groot aantal chemische en biologische parameters. Het gaat om duizenden stoffen. Daarmee is kraanwater het best gecontroleerde voedingsmiddel in Nederland.

 • Waarom dit kookadvies?

  In ons leidingnet is een verontreiniging ontdekt. Omdat Vitens geen risico wil nemen met de gezondheid van haar klanten is er een kookadvies afgegeven voor drinkwater dat gebruikt wordt voor consumptie. 

 • Welk gebied betreft het?

  Het kookadvies betreft 13.000 aansluitingen in Winterswijk en de omliggende kernen, Ratum, Henxel, Brinkheurne, Kotten, Woold en Huppel. De lijst met postcodes vind je via de button hieronder. Klanten voor wie het kookadvies geldt, Voor de actuele stand van zaken verwijzen we klanten door naar Waterstoring.nl.

  Download lijst met postcodes
 • Hoe lang duurt het kookadvies?

  Het kookadvies geldt tot nader bericht. De klanten ontvangen per e-mail en/of sms wanneer het kookadvies niet meer geldt. We updaten ook onze website, Twitter en Waterstoring.nl.

   

 • Hoe worden klanten geïnformeerd?

  Vitens zet alles op alles om al haar klanten zo snel en goed mogelijk te informeren. Klanten hebben waar mogelijk een e-mail en een sms ontvangen. We vragen aan klanten bovendien om vanuit naoberschap hun buren ook te informeren. Ook werken we samen met de gemeenten, de GGD en de Veiligheidsregio om zoveel mogelijk mensen op korte termijn te informeren en op de hoogte te houden.

 • Gaat Vitens schoon drinkwater uitdelen?

  Het is belangrijk dat u uw water kookt voor consumptie. Totdat het water weer aan alle kwaliteitsnormen voldoet, voorziet Vitens een gerichte groep kwetsbare klanten die zelf (bijna) geen mogelijkheid hebben om water te koken van servicewater.

 • Ik ben al een paar dagen ziek, wat nu?

  Mensen in een normale conditie krijgen gewoonlijk geen klachten. Door het water te koken voordat u het gebruikt, sluit u elk risico uit. Krijgt u desondanks toch last van maag- en/of darmklachten? Neemt u dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts. Ga bij twijfel naar de huisarts, de GGD is op de hoogte. Zorg ervoor dat u geen ongekookt water drinkt.

 • Ik heb ongekookt water gedronken. Wat moet ik doen?

  Mensen in een normale conditie krijgen gewoonlijk geen klachten. Door het water te koken voordat u het gebruikt, sluit u elk risico uit. Krijgt u desondanks toch last van maag- en/of darmklachten? Neemt u dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts.

 • Is het drinkwater wat wij tot het kookadvies hebben gedronken slecht voor onze gezondheid?

  Er is niet direct een gevaar voor de volksgezondheid, wel is het een kookadvies dat noodzakelijk is om de kwaliteit van ons drinkwater te garanderen. Bij inname zonder te koken is het drinkwater voor het overgrote deel niet schadelijk. Het gaat hier om zeer kleine waarden aan fecale bacteriën. Echter moeten de waarden nul zijn en geldt er een kookadvies.

  Ter vergelijking een keer niet goed de handen wassen voor consumptie is veel risicovoller. Het drinkwater dat eerder is ingenomen vormt zonder te koken niet direct een gevaar, wel geldt het advies per direct.

 • Ik heb een waterontharder. Wat moet ik doen?

  Voor specifieke informatie over waterontharders verwijzen we u door naar de leverancier van uw waterontharder.

 • Kan ik de vaatwasser en wasmachine nog gebruiken?

  Ja, het is veilig om uw vaatwasser en wasmachine te gebruiken. U hoeft het drinkwater alleen maar 3 minuten te koken wanneer u het gebruikt om te drinken of om mee te koken.

 • Kan ik wel douchen?

   

  Ja, het is veilig om te douchen. Alleen drinkwater voor consumptie dient 3 minuten gekookt te worden.

   

 • Kan mijn huisdier het water wel gewoon drinken?

  Wij raden aan om water voor consumptie drie minuten te koken, dit geldt ook voor uw huisdieren.

 • Krijg ik een vergoeding voor de extra kosten?

  Flessenwater
  Vitens levert nog steeds water, dat direct bruikbaar is voor alles behalve directe consumptie. U kunt het water na 3 minuten koken gewoon drinken. We snappen dat deze extra handeling vervelend voor u is en extra tijd kost. Het aanschaffen van flessenwater is een eigen keuze en daarom kunnen wij hiervoor geen vergoeding geven.

  Gas/elektra voor koken van water
  We hebben berekend wat de extra kosten voor gas/elektra zouden zijn voor het koken van het water. Dit bedraagt circa 2,5 cent per persoon per dag. In onze algemene voorwaarden staat in artikel 19.1 dat in dit soort situaties er een drempelbedrag is van 40 euro. De gemaakte kosten voor extra gas/elektra zullen in een normaal huishouden niet boven dit bedrag uitkomen. Op basis hiervan komt u doorgaans helaas niet in aanmerking voor een vergoeding. Heeft u het idee dat uw situatie anders is en dat u wel recht heeft op een vergoeding? Dan kunt u dit schadeformulier invullen en bij ons indienen.