Harderwijk

Waterwingebied

Harderwijk

In de Harderwijker bossen ligt een groot waterwingebied van Vitens. Al sinds 1895 wordt hier grondwater opgepompt voor drinkwater. De watertoren uit 1894 op de Galgenberg is een echte blikvanger. De toren heeft een hoogte van 15,85 meter en een reservoir van 336 kubieke meter. Het stuifzandgebied Beekhuizerzand is met zijn hoogteverschillen blikvanger nummer twee. Kleine bezoekers kiezen wellicht liever voor de natuurspeeltuin.

Waterwingebied

Op dit moment heeft Vitens een vergunning om jaarlijks tot 5 miljoen kubieke liter grondwater te winnen. Dit water zuiveren we en transporteren we naar de inwoners van de gemeenten Harderwijk , Nunspeet en Ermelo. In 2016 is een nieuw drinkwaterproductiebedrijf met een eenvoudige zuivering en groot voorraadreservoir in gebruik genomen. Hiermee kunnen we de drinkwaterkwaliteit nog beter garanderen. Het gebouw is zo ontworpen dat het prachtig in het landschap past, zodat er zo min mogelijk schade is aan de waardevolle natuur in dit gebied. Vitens beheert het waterwingebied als natuurgebied.

Flora en fauna

Dit waterwingebied heeft rijke variatie aan bomen, struiken en kruiden. We streven naar een gemengde ‘leeftijdsopbouw’ voor het bos: jonge en oude bomen wisselen elkaar af. Ook vind je hier veel heide. Dit open terrein vormt een belangrijk leefgebied voor onder andere de hazelworm en de zandhagedis. Onder het hoogspanningstracé hebben we in 2021 extra ruimte gemaakt voor heide; voor biodiversiteit en voor bosbrandbestrijding. Er staan nu geen bomen meer die tegen de draden aan kunnen groeien. Hiermee voorkomen we dat bomen door kortsluiting in brand vliegen en een bosbrand veroorzaken. Het voorkomen van bosbrand is op de hele Veluwe een belangrijk onderwerp.

Harderwijk waterwingebied.
Zandhagedis. Foto: Erik van Beers.

Bos van de toekomst

Een gevarieerd bos met loofbomen en een enkele grove den is wat we hier voor de natuur en de drinkwaterwinning willen. Zo’n bos komt er echter niet zomaar. Tussen alleen maar naaldbomen zaaien zich vooral naaldbomen uit. En de lijsterbessen en eiken die wel weten te kiemen worden opgegeten door de reeën en de herten. Want loofbomen vinden ze veel lekkerder dan dennen. Om toch een gevarieerd bos te krijgen zijn delen van het bos afgezet met een hek.

Belangrijk bij de keuzes bij het bosbeheer is ook de status van de Veluwe als Natura2000 gebied en de soorten die daar moeten voorkomen. Zo zijn we zuinig op dikke beuken als potentiële broedplek voor de zwarte specht.

Harderwijk waterwingebied.
Zwarte specht. Foto: Hans van Zummeren.

Bezoek waterwingebied Harderwijk

De parkeerplaats aan de Watertorenweg 1, 3847 LZ, Harderwijk is een goed startpunt voor een wandeling.

Help ons de natuur beschermen

De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Om het gebied zoveel mogelijk te beschermen, geldt er een aantal regels. Het gebied is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wandelen is toegestaan op de paden. Honden zijn aangelijnd welkom. Houd je aan de regels die gelden in de natuurgebieden. Neem het afval van je wandeling even mee naar huis.