Poolse Driesten

Waterwingebied

In Putten vind je natuurgebied de Poolsche Driesten. Hier pompt Vitens grondwater op om de inwoners van Putten, Ermelo, Garderen en Voorthuizen dagelijks te voorzien van vers, betrouwbaar en lekker drinkwater.

Geschiedenis van Poolse Driesten

Het natuurgebied bestaat tegenwoordig uit bos en akkers maar vóór de aanleg van het bos was dit een ruig gebied met heide en zand. Daar komt de naam Poolsche Driesten dan ook vandaag. 'Driest' betekende vroeger 'braakliggende'. 'Poolsche' komt van de boerderij genaamd 'Polen' die hier vroeger in de buurt lag. De heide heeft geleidelijk aan plaats gemaakt voor naaldbomen. En de afgelopen decennia hebben loofbomen als eik en berk ook hun plekje gevonden. Het bos is daardoor nu een mooie menging van naald- en loofbomen. Middenin het bos vind je nog een klein heidegebied met een poel.

Pompputten langs de paden

Onder al dit moois, op een diepte van 50 tot 90 meter, bevindt zich het grondwater. Langs de paden in het bos kun je de pompputten zien. Nadat het grondwater is opgepompt wordt het getransporteerd naar het drinkwaterproductiebedrijf Putten aan de Voorthuizerstraat. Water uit de grond kun je niet meteen drinken. Er moeten eerst stoffen uitgehaald worden en zuurstof worden toegevoegd. Daarom gaat in het drinkwaterproductiebedrijf het water over een zandfilter om er ijzer en mangaan uit te halen. Het water in dit waterwingebied is zo schoon, dat er weinig zuiveringsstappen nodig zijn om het geschikt te maken voor drinkwater. Wanneer het water volledig gezuiverd is, wordt het opgeslagen in een grote reinwaterkelder. En daar vandaan gaat het naar de inwoners van de gemeenten in de buurt.

Edelherten en wilde zwijnen

Struikhei, blauwe bosbes, hondsviooltje en tormentil gedijen goed in de bossen. De afwisselende begroeiing biedt leefruimte aan vogels en zoogdieren. Je kunt hier bijvoorbeeld zomaar een edelhert tegenkomen, of een groepje wilde zwijnen. De Stichting voor Natuur- en Milieubescherming Putten zet jaarlijks honderden padden over de weg naar de poel tijdens de jaarlijkse paddentrek.

Een overstekend edelhert.
Een overstekend edelhert.

Natuurbeheer in de praktijk

Met het huidige beheer wordt selectief naaldhout gekapt om open plekken te maken waar natuurlijk bos zich kan ontwikkelen. Natuurlijk bos heeft een rijke variatie in structuur en samenstelling van bomen, struiken en kruiden. Dat betekent zomereik, berk en een enkele grove den. Maar ook hazelaar, lijsterbes en vuilboom horen daarbij. Dit soort bos biedt leefruimte aan vogels en zoogdieren.

Help ons de natuur beschermen

De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Om het gebied zoveel mogelijk te beschermen, geldt er een aantal regels. Het gebied is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wandelen is toegestaan op de paden. Honden zijn aangelijnd welkom. Houd je aan de regels die gelden in de natuurgebieden. Neem het afval van je wandeling even mee naar huis.

Ontdek en bezoek Poolse Driesten

In het bos van de Poolsche Driesten kun je heerlijk wandelen. Het bezoekadres van het gebied:

Krachtighuizerweg 38
3881 PD Putten

De Poolse Driesten

De wandeling begint op nog geen 100 meter afstand van de productielocatie van Vitens, die net achter het bungalowpark de Heihaas ligt. Tijdens de wandeling loop je over één van de grondwaterbeschermingsgebieden van ons drinkwater op de Veluwe.

De Poolse Driesten.