Engelse Werk

Renovatie Zwolse drinkwatervoorziening

Gelegen aan het bosrijke park Het Engelse Werk, prijkt één van Vitens grootste drinkwaterproductiebedrijven. Projectmanager Steven Hoog: “Deze locatie levert jaarlijks een duizelingwekkende hoeveelheid van 12 miljoen kuub drinkwater aan Zwolle en de dorpen Dalfsen, Genemuiden, Hasselt, Heino, IJsselmuiden, Nieuwleusen en Wijhe. In de periode 2019 tot en met 2023 verrijzen op Engelse Werk nieuwe filterinstallaties, leidingwerk en winputten.”

Op Engelse Werk filtert Vitens grondwater om vervolgens schoon drinkwater te kunnen leveren aan de regio. “Om ervoor te zorgen dat Zwolle en omgeving op voldoende en kwalitatief goed drinkwater kan blijven rekenen, vervangen we twee typen filterinstallaties van het diepwaterpakket en het middeldiepwaterpakket”, zegt Hoog.

Steven Hoog
Projectmanager Steven Hoog: “Voor het middeldiepwaterpakket renoveren wij alle vier de productielijnen en brengen we nieuw leidingwerk aan. Dit werk voeren we uit in het laagseizoen en we pakken één lijn per jaar aan, want de waterwinkel moet wel open blijven.”

Nieuw filtergebouw en -installaties

Hoog trapt af met het diepwaterpakket. “Hier komt het water van 120 meter diepte uit de grond. We bouwen in anderhalf jaar tijd een nieuw filtergebouw met één filterinstallatie. Dit is afdoende, omdat de natuur zelf het water van zo’n diepte al heel grondig filtert. Deze installatie gaat 2 miljoen kuub drinkwater per jaar leveren. Het oude filtergebouw, een monumentaal pand, blijft staan en krijgt een andere bestemming.” Bij het diepwaterpakket komt het water van 60 meter diepte uit de grond. “Daarom moet het water meer dan één keer gefilterd worden, voordat mensen het kunnen drinken. Op Engelse Werk gebeurt dat in vier dezelfde soorten productielijnen naast elkaar. Van alle vier die lijnen, vervangen we de filters één op één en brengen we nieuw leidingwerk aan. Dit werk voeren we uit in het laagseizoen, van september tot en met maart. En we pakken één lijn per jaar aan, want de waterwinkel moet wel open blijven. Daarom kent dit project een doorlooptijd van vier jaar.”

Waterwinputten voor nog snellere drinkwaterproductie

Op en om deze Vitens-locatie bevinden zich 40 waterwinputten, die steeds afwisselend in gebruik zijn. Hoogs collega, projectleider Lars Visser, vertelt over de werkzaamheden die hier plaatsvinden. “We realiseren hier in twee jaar tijd nog drie nieuwe winputten op een diepte van circa 150 meter, zodat we de capaciteit van het diepwaterpakket kunnen verhogen met maximaal 120 kuub drinkwater per uur.”

Omgevingscommunicatie: van verkeersregelaars tot brieven

Of het nu om de nieuwe waterwinputten of filterinstallaties gaat, tijdens de projectperiode is er op gezette tijden sprake van intensief werkverkeer en zwaar transport. “Met de uitvoerende partijen hebben we afspraken gemaakt om de overlast voor de buurt zoveel mogelijk te beperken. Zo plaatst de aannemer verkeersspiegels en waarschuwingsborden, beperkt het transportbewegingen tijdens start- en eindtijden van de nabijgelegen school en gaan er verkeersregelaars aan de slag”, zegt Hoog: “Bij aanvang van het project ontvingen alle buren natuurlijk een brief met uitleg over de werkzaamheden op de deurmat. En als de situatie daarom vraagt, zullen we de omwonenden ook zeker tussentijds van informatie voorzien. ”