Sluiting locatie Doorn 

De productielocatie en waterwinning in Doorn heeft een lange geschiedenis, eerst onder de Doornse Watermaatschappij en nu als onderdeel van Vitens. Deze locatie levert dagelijks drinkwater aan 10.000 inwoners. Hoewel het huidige drinkwater aan alle normen voldoet, is de waterwinning kwetsbaar en de installatie verouderd. Daarom gaat Vitens de productielocatie in Doorn sluiten. Huishoudens in Doorn worden op termijn aangesloten op het drinkwater uit Cothen. 

Een kwetsbare winning 

De hoofdreden voor de sluiting is dat de waterwinning in Doorn onvoldoende robuust is. De winning ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug in een bosrijk en deels bebouwd gebied. Dit grondwater wordt met een vacuümsysteem uit een zeer ondiepe grondlaag opgepompt beneden NAP. Dit is de bovenste bodemlaag waar vervuiling gemakkelijk in kan doordringen. Daarom geeft Vitens de voorkeur aan grondwater dat diep in de bodem zit, onder een beschermende kleilaag. Dit beschermt het grondwater tegen vervuiling en beschermt de omgeving tegen verdroging. Bij de aankoop in 2010 is daarom ook al besloten om de winning op termijn te sluiten.

Waarom niet verbouwen?

Het kost veel ruimte, tijd en geld om de winning te verplaatsen naar een plek dieper in de ondergrond. Daarnaast moet er op de productielocatie veel worden aangepast, gerenoveerd en uitgebreid als we nog jaren door willen gaan in Doorn, deze ruimte is er niet op de huidige locatie. Dit maakt de mogelijkheden om van Doorn een robuuste locatie te maken zeer beperkt.

Productielocatie Cothen wordt klaargemaakt voor Doorn

Na de sluiting van de locatie in Doorn komt het drinkwater uit Cothen. De afgelopen tijd heeft Vitens verschillende stappen ondernomen om dit te kunnen doen. Het bestaande productiebedrijf in Cothen is uitgebreid zodat we hier meer water kunnen zuiveren. Vitens is bezig met het aanleggen van een transportleiding om water vanuit Cothen naar Doorn te transporteren. Dit is naar verwachting in de zomer klaar. Er wordt een waterreservoir gebouwd aan de Amersfoortseweg voor extra opslag.

Stopzetten winning Doorn

De provincie moet toestemming geven voor het stopzetten van de winning. Wanneer de transportleiding klaar is, is dit technisch gezien mogelijk. Vitens is in overleg met de provincie Utrecht en gemeente Doorn over de overstap. Er is nog geen moment bekend. Inwoners van de gemeente Doorn worden op de hoogte gesteld wanneer de winning stop wordt gezet. We verzekeren dat we alles in het werk stellen om de overgang soepel te laten verlopen en de kwaliteit van uw drinkwater te garanderen.

Meer informatie

Bij vragen of behoefte aan meer informatie, aarzel niet om contact met ons op te nemen via CothenDoorn@vitens.nl.
Wilt u de werkzaamheden volgen? Onze aannemer A.Hak heeft een Omgevingsapp waarin wekelijks updates en foto’s worden geplaatst. Klik hier om de app te downloaden en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

QR code bouwapp A.Hak