Regen en grondwaterpeil

Is water besparen nog nodig als het regent?

’s Zomers lijkt water besparen logisch. We zien de gevolgen van lange droogte duidelijk. Het gras wordt geel en beekjes komen droog te staan. Maar als het veel regent - is water besparen dan nog nodig? Simpel gezegd: ja. In dit artikel lees je waarom.

Als het lang droog is, dan zakt het grondwaterpeil. Want er wordt meer water uit de grond gehaald dan dat er bijkomt. Vitens pompt ook grondwater op. Daar maken we drinkwater van. Maar ook de industrie heeft dat water nodig. En genoeg (grond)water is belangrijk voor de natuur en landbouw. Water stroomt altijd vanuit het oosten naar het westen van Nederland. Naar de zee dus. Daardoor hebben we in het westen weinig last van watertekort, maar is droogte in het oosten een groter probleem.

Water stroomt van oost naar west

De waterschappen van Nederland verlagen de grondwaterstand in het westen. Dit doen ze om polders, steden en dorpen droog te houden. Het grondwaterpeil in het oosten van Nederland is dus altijd hoger dan in het westen. Daarom stroomt al het water in Nederland van oost naar west. En dat zorgt ervoor dat het grondwaterpeil in het oosten altijd langzaam daalt. Vooral wanneer het weinig regent.

Eigenlijk zouden we het grondwater in het oosten willen bijvullen. Maar dat kan niet zomaar. Omdat het oosten hoger ligt dan het westen, kost het simpelweg teveel energie om grondwater naar het oosten te brengen. Een tweede oplossing is om minder water weg te laten stromen uit de Flevopolder. Want als het grondwaterpeil daar hoger wordt, gaat het peil in het oosten van Nederland mee. Maar helaas is deze oplossing ook niet haalbaar. Want als je het grondwaterpeil in de Flevopolder hoger maakt, dan overstroomt dat gebied.

Vier maanden lang regen

Om het grondwater op peil te houden, kunnen we eigenlijk alleen maar hopen op regen. En dan het liefste een zachte regenbui, die héél lang duurt. Zo’n 3 tot 4 maanden. Dan heeft de bodem genoeg tijd om al het water te laten intrekken. En dan komt de grondwatervoorraad weer op peil. Oftewel, we hopen op natte winters!

Moeten we ons zorgen maken?

Bang dat het grondwater opraakt, zijn we niet. Er zit namelijk méér dan genoeg water in de grond. Maar we moeten wel zuinig omgaan met water. Want ook al raakt de grondwatervoorraad niet op, een laag grondwaterpeil is niet goed voor de natuur. Daarnaast zien we dat het watergebruik stijgt. Maar we willen niet meer water oppompen. Zo houden we de juiste balans tussen de natuur en de bodem. Water besparen blijft dus belangrijk. Ook in de winter. Door water te besparen, geef je de natuur net wat meer vrijheid om bij te komen van warme zomers. En help je mee om de drinkwatervoorraad op peil te houden. En daar heb jij ook voordeel van: want als de drinkwatervoorraad op peil blijft, dan hoef jij je nooit zorgen te maken over een lage waterdruk. Wil je weten hoe jij water kunt besparen? Neem dan hier een kijkje!