Mogelijk lagere waterdruk in Overijssel, Friesland en Noordoostpolder

Door de aanhoudende warmte wordt momenteel circa 45% méér water verbruikt dan normaal. U kunt in bovenstaande gebieden mogelijk een lagere waterdruk ervaren, vooral in de avond. Een minder krachtige douchestraal is hier een voorbeeld van.

 

Wees extra zuinig met water!

Probeer onnodig watergebruik te vermijden. Bijvoorbeeld door de auto niet te wassen, niet te sproeien of korter en/of minder vaak te douchen. Blijf wel genoeg drinken.

Lees meer informatie en tips op: www.vitens.nl/warmte en www.vitens.nl/warmte/klantentips

 

 

Tips en advies
Hoe beperk ik niet noodzakelijk waterverbruik en wat kan ik doen om water te besparen?

Vitens vraagt soms bij extreme droogte om het niet noodzakelijke waterverbruik te beperken. Hoe kunt u dat doen?

 • Laat het gebruik van water voor niet-noodzakelijke activiteiten, zoals het wassen van de auto, achterwege.
 • Beperk het sproeien van de tuin zoveel mogelijk. Probeer met name sproeien tussen 18.00 en 22.00 uur te vermijden.
 • Verspreid het waterverbruik zoveel mogelijk over de dag. Zet de wasmachine en vaatwasmachine niet ’s avonds aan, maar in de ochtend.
 • Beperk douchen tot een paar minuten per keer.
 • Enkele praktische tips om water te besparen:

 • Repareer lekkende kranen en doorstromende stortbakken. Een druppelende kraan verspilt jaarlijks zo'n 2.000 liter water!
 • Laat de kraan niet lopen tijdens het scheren, tandenpoetsen of handen wassen.
 • Let bij de aanschaf van een nieuwe (vaat)wasmachine op het waterverbruik. Was alleen een volle (vaat)wasmachine. Gebruik het voorwasprogramma van uw wasmachine zo min mogelijk.
 • Neem vaker een douche in plaats van een bad en douche een minuutje korter. Sproei uw tuin alleen bij langdurige droogte en doe dit niet in de felle zon.
 • Zet een regenton of emmer onder de regenpijp en gebruik regenwater voor tuin- en kamerplanten.
 • Was uw auto en ramen met een spons en emmer in plaats van een tuinslang.
 • Kies voor waterbesparende hulpstukken.
 • Waterbesparende kranen

  U kunt een doorstroombegrenzer op uw kraan monteren. Doorstroombegrenzers laten een beperkte hoeveelheid water door en zijn makkelijk te installeren. Bent u van plan een nieuwe kraan aan te schaffen? Let dan op de KIWA-keur "laag verbruik"-sticker. Enkelvoudige en tweeknops mengkranen met deze sticker zijn gegarandeerd waterbesparend en uitgebreid getest.

  Waterbesparende douchekoppen

  Een waterbesparende douchekop levert een besparing op tot 50% en kan goed gecombineerd worden met veel boilers en combiketels. Bij sommige typen combiketels kunnen de spaardouches echter problemen opleveren als de ”tapdrempel” te hoog is. In dat geval krijgt de combiketel te weinig druk om goed te functioneren. Uw installateur kan u bij de keuze van een spaardouche adviseren. Als uw warmwatertoestel geschikt is voor een waterbesparende douchekop, is er keuze genoeg. Let wel op de KIWA-keur "laag verbruik"-sticker. Douchekoppen met deze sticker zijn gegarandeerd waterbesparend en uitgebreid getest.

  Moet ik onthardingspoeder in de vaatwasser of wasmachine gebruiken?

  Wast u met water met een zachte of gemiddelde hardheid, dan is onthardingspoeder overbodig. Ook bij wat harder water is het niet per se nodig. U kunt dan ook wat meer wasmiddel gebruiken om verkalking van verwarmingselementen te voorkomen. Zie voor de dosering de verpakking van het wasmiddel.

  Als u meer waspoeder gebruikt, belast u wel het milieu meer met wasactieve stoffen. Dit kan een reden zijn om bij hard water toch onthardingspoeder te gebruiken. Let er dan wel op, dat u daarbij de laagste dosering waspoeder gebruikt.

  Bekijk uw waterhardheid.

  Aarding. Wat is het en wat moet u erover weten?

  Bij oudere huizen kan het voorkomen dat de elektrische installatie is geaard via de waterleiding. Daarbij gaat het in de meeste gevallen om elektrische installaties van vóór 1979, maar ook bij jongere installaties is dit systeem van aarding niet uitgesloten.

  Door het plaatsen van een kunststof watermeter kan de elektrische geleiding onderbroken zijn tussen de waterleidinginstallatie en de metalen aansluitleiding. Als dit voor u van toepassing is ontvangt u direct een brief van de monteur.

  Kijk voor meer informatie over aarding op: Aarding

  Wanneer moet ik de kraan laten doorlopen?

  Ons drinkwater behoort tot het schoonste in de wereld. Toch moet u in sommige gevallen uw kraan even open laten staan om de leidingen door te spoelen.

  Nieuwbouwwoning

  Als u een nieuwbouwwoning betrekt doet u er verstandig aan om gedurende een paar maanden ’s morgens de kranen een minuut open te zetten. In nieuwe leidingen en/of kranen kunnen verhoogde concentraties metalen zitten die worden afgegeven aan het water.

  Nieuwe kraan

  Hebt u in uw woning een nieuwe kraan geplaatst of de leidingen vernieuwd? Laat dan voor gebruik de kraan even open staan om de leidingen door te spoelen. Zo voorkomt u dat u ongewenste stoffen binnen krijgt.

  Na een vakantie

  Als er een periode niemand in huis geweest is, dan staat het water in de leiding in huis stil. Vooral bij warm weer kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van het drinkwater. Laat daarom bij thuiskomst uw kraan even open staan, trek uw toilet door en laat de douche even lopen voor gebruik. Daarbij wordt geadviseerd – om elk risico uit te sluiten – de douchekop in een volle emmer met water te laten lopen, zodat er geen damp ontstaat.

  Zijn er milieuvriendelijke middelen tegen kalkaanslag?

  Uw toiletpot, douchekop of koffiezetapparaat kunt u milieuvriendelijk en goed reinigen met huishoudazijn. U kunt ook speciale producten kopen. Laat zo'n product niet te lang inwerken en spoel goed na met water.

  Geef vorst geen kans

  Als Nederland getrakteerd wordt op strenge vorst hebben onze waterleidingen nét even wat meer zorg nodig dan in warmere seizoenen.

  Vitens zorgt dat het drinkwater altijd – dus ook als het vriest – zonder problemen de Nederlandse huizen binnen kan stromen. Vanaf het punt waar het water de woning binnenkomt, bent u zelf verantwoordelijk voor een goede doorstroming van de leidingen en onderhoud van de watermeter.

  Een aantal belangrijke tips waarmee u bevriezing van de waterleiding en watermeter kunt voorkomen:

  • Draai alle radiatoren van de verwarming open.
  • Zet de thermostaat ’s nachts en bij afwezigheid niet lager dan 14ºC.
  • Bij afwezigheid van meer dan een paar weken: tap alle binnenleidingen af.
  • Isoleer de ruimte waarin de watermeter en de hoofdkraan zich bevinden.
  • Maak kieren en tochtnaden van die ruimte dicht.
  • Plaats een plaat isolatiemateriaal tegen de gevelwand.
  • Let erop dat de ruimte wel geventileerd moet worden als er zich een gasmeter in bevindt.

  Onze monteurs staan klaar

  Mocht de leiding of meter tóch bevriezen, dan komen wij deze uiteraard zo snel mogelijk vervangen. Onze storingsmonteurs staan dag en nacht paraat om er in geval van problemen voor te zorgen dat iedereen tóch gewoon water heeft.

  Let op: de kosten voor de reparatie of vervanging van leidingen en de watermeter in de woning, zijn voor uw rekening. Laat het dus niet zover komen en volg bovenstaande tips op!

  Bekijk ook onze winterwatertips!
  Ik wil een schadeclaim indienen

  Het spijt ons dat u schade heeft. Uw eigen verzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de schade. Mocht uw verzekeraar de schade niet vergoeden, dan kunt u Vitens mogelijk aansprakelijk stellen. Houd rekening met het volgende:

  Bij onderstaande claims kunt u ons niet aansprakelijk stellen:

  • Schade aan de (binnen)leidingen in uw woning (dit zijn de leidingen vanaf de watermeter).
  • Schade door bevriezing van de (binnen)leidingen of de watermeter.

  Bij onderstaande claims kunt u ons aansprakelijk stellen:

  • Schade door vuil water.
  • Schade door een lek in de waterleiding.
  • Directe schade door werkzaamheden van Vitens (bijv. een reparatie of een meterverwisseling).

  Vitens zal niet altijd aansprakelijk zijn voor de schade. In dat geval wordt de schadeclaim afgewezen. Anderzijds zal aansprakelijkheid niet altijd tot vergoeding van alle schade leiden. Zo is de aansprakelijkheid voor schade in een aantal gevallen beperkt of uitgesloten. Dit staat omschreven in de Algemene Voorwaarden van Vitens.

  Indienen schadeclaim

  Bij het indienen van een schadeclaim stuurt u de nota’s, (herstel)offertes of ander bewijs van de schade mee met het schadeformulier. Beschadigd materiaal moet u voorlopig bewaren. Daarnaast adviseren wij u om foto’s te maken. Dit geeft ons een goed beeld hoe de situatie was zoals u die heeft aangetroffen. Bij grote materiële schade, zal Vitens mogelijk een schade-expert aanwijzen voor onderzoek.

  Schade moet binnen vier weken na het ontstaan ingediend zijn bij Vitens. Gebruik voor het mogelijk aansprakelijk stellen van Vitens het digitale schadeformulier.

  Let op: Wij kunnen uw schadeclaim alleen in behandeling nemen als u bij het invullen van het digitale schadeformulier ook de afwijzing van uw verzekeraar bijvoegt.

  Schadeformulier downloaden

  (ZIP-bestand met daarin een in te vullen en direct te versturen PDF, 39 kb)

  Nieuwsbrief aan- en afmelden

  Aanmelden nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte gehouden worden over kraanwater en alles rondom uw waterhuishouden? Schrijft u zich dan in voor onze gratis nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt een keer in de twee maanden.

  Afmelden nieuwsbrief

  Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich direct afmelden. Of klik op de afmeldlink onderaan elke nieuwsbrief.

  De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement