Vervangen oudere drinkwaterleiding Geerdijk

Langs de Geerdijk in gemeente Twenterand ligt een oudere drinkwaterleiding die ongeveer 100 huishoudens van drinkwater voorziet. Deze drinkwaterleiding moet vervangen worden, zodat we ook in de toekomst iedereen van drinkwater kunnen blijven voorzien. We leggen eerst een nieuwe drinkwaterleiding aan voordat we de oudere leiding weghalen. 
 
We hebben allemaal drinkwater nodig. Nu en in de toekomst. De oudere waterleiding langs de Geerdijk is toe aan vervanging. Daarom leggen we een nieuwe waterleiding aan die weer een aantal decennia meekan. De oudere drinkwaterleiding is gemaakt van asbestcement. In de jaren waarin deze leiding is gelegd, werden bijna alle drinkwaterleidingen van dat materiaal gemaakt. We willen dit asbesthoudende materiaal niet in de grond laten zitten. Daarom gaat Vitens de leiding verwijderen. Op dit moment onderzoeken we hoe we dat het beste kunnen doen. De nieuwe drinkwaterleiding is gemaakt van duurzaam materiaal, zoals polyethyleen of PVC. 

 

Ligging

De oude drinkwaterleiding ligt aan de noordkant van de sloot langs de Geerdijk. Op ongeveer twee meter diepte. Het weghalen van de leiding is geen kleinigheid, want veel omwonenden hebben de openbare grond (eigendom van de gemeente Twenterand) waarin de leiding ligt in de loop der tijd als het ware aan hun voortuin toegevoegd. We gaan daarom in overleg met omwonenden over hoe we de leiding het beste weg kunnen halen. De nieuwe drinkwaterleiding komt in de berm van de Geerdijk te liggen, tussen de waterschapsloot en de Geerdijk in.
 

Werkzaamheden en planning

Vanaf 12 juni 2023 tot en met april 2024 wordt er langs de Geerdijk gewerkt aan de aanleg van een nieuwe waterleiding. Die werkzaamheden worden verspreid over 9 fasen. In elke fase is een deel van de Geerdijk afgesloten voor doorgaand verkeer. Dat wordt dan omgeleid via een andere route. De Geerdijk blijft in elke fase toegankelijk voor bestemmingsverkeer en aanwonenden. De BAM, de aannemer die de werkzaamheden uitvoert, informeert aanwonenden tenminste vijf dagen van tevoren over de start van werkzaamheden voor hun deur. 

Daarnaast onderzoeken we of en hoe we de oudere leiding kunnen weghalen. Daarover gaan we samen met gemeente Twenterand in gesprek met omwonenden
 
 

Documenten

Brief voor de omgeving AC leiding Geerdijk