Veilig drinkwater

Terug van vakantie? Spoel je kranen door!

Ben je langer dan een week niet thuis geweest? Dan heeft het water een tijdje stilgestaan in je woning. Stilstaand water beïnvloedt de kwaliteit van het drinkwater. Tijdens een warme zomer (25 graden of warmer) is bovendien de kans aanwezig dat bacteriën groeien in de leidingen in je woning.

Daarom is het goed om direct na terugkomst van je vakantie de kranen één minuut flink door te spoelen. Dan is het water weer ververst en kun je weer genieten van heerlijk schoon drinkwater.

Doorspoeltips

 • Spoel eerst het toilet door
 • Draai alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open. Laat het water stromen en voorkom dat het water vernevelt.
 • Houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan. Zo voorkom je datje de waterdamp inademt.

Hergebruik het water

Het water hoef je natuurlijk niet weg te gooien! Je kunt het opvangen en heel goed gebruiken om je planten water mee te geven, je ramen te lappen, het water in de vijver aan te vullen, of om de auto mee te wassen. Kijk hier voor meer tips om slim met je drinkwater om te gaan!

Veelgestelde vragen

 • Waarom verandert de kwaliteit van water als het stilstaat?

  Bij stilstaand water is de contacttijd met leidingmateriaal lang. Het water wordt opgewarmd en het opgeloste zuurstof wordt verbruikt. Dit kan smaak- en geurklachten veroorzaken. Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.

 • Moet ik de kraan dagelijks doorspoelen?

  Nee, dit is niet nodig. Water uit de kraan is altijd van goede kwaliteit. Het komt met een temperatuur van 10 à 15 °C uw huis binnen. Het eerste lauwe water uit de koudwaterkraan, dat een nacht stilgestaan heeft in de leidingen in uw woning, kunt u wel weg laten lopen.

 • Kan water voor eeuwig bewaard blijven?

  Het water dat we diep uit de grond oppompen wel. Sterker nog, in veel van onze bronnen is het water dat we naar boven halen meer dan 500 jaar oud. Omdat het zo diep onder de grond zit komt er geen zuurstof bij en zijn er geen bacteriën die het water kunnen besmetten. Als u water in een afgesloten flesje doet en het niet gebruikt voor consumptie kunt u het jarenlang bewaren. Houd het wel uit het zonlicht. Een methode om het flesje te beschermen tegen de zon is het in een groen flesje te doen. De groene kleur houdt het licht tegen. Ook is glas een beter bewaarmiddel dan een plastic flesje. Als u een waterflesje in glas lang bewaart, ziet u na enkele jaren kristallen verschijnen. Dit komt door de zouten die in het water zitten. Deze gaan na verloop van tijd kristalliseren.

 • Hoelang is water houdbaar?

  Water in een flesje dat u af en toe gebruikt voor consumptie kan drie tot vier dagen bewaard worden. Bewaar het wel op een donkere koele plaats. Water kunt u langer bewaren in de koelkast, mits de kan of fles is afgesloten. In een open verpakking in de koelkast kunnen er bacteriën van andere producten in terecht komen. Dat kan een geur en smaak aan het water geven.

 • Hoelang is water goed in de leidingen van Vitens?

  De verblijftijd van het water in de leidingen van Vitens is kort (kleiner dan 1 week), er is hier ook geen sprake van stilstaand water, dus blijft de kwaliteit altijd goed.

 • Wat is het gevaar van de legionellabacterie?

  Besmetting met de legionellabacterie kan legionellagriep en een legionellalongontsteking (beter bekend als veteranenziekte) veroorzaken. Een besmetting kunt u oplopen door verneveld water in te ademen waar de bacterie inzit. Bij warm douchen is er sprake van verneveld water. Legionellagroei kan plaatsvinden bij stilstaand water en temperaturen tussen de 25 en 55 graden. Een besmetting is makkelijk te voorkomen. Zorg dat de temperatuur van warmwaterapparaten met een voorraadvat (zoals boilers en sommige combiketels) op minimaal 55 graden is afgestemd en spoel als u een week niet thuis bent geweest, de kranen één minuut door.

 • Waarom zit de legionellabacterie in het drinkwater?

  De legionellabacterie is van nature in zeer lage aantallen aanwezig in de grond en in het drinkwater. Deze aantallen zijn zo klein dat het technisch niet te meten is of ze er zijn. De legionellabacterie vormt pas een probleem als zij kunnen groeien. Dit gebeurt in water met een temperatuur tussen 25 en 55 °C. Hierbij kunnen grote aantallen bereikt worden als het water langere tijd stilstaat. Door dagelijkse doorstroming van het water in uw huis wordt dit voorkomen.

 • Hoe spoel ik de douchekop veilig door?

  Als u vanuit preventief oogpunt de douchekop gaat reinigen dompel dan de douchekop in een emmer met water en spoel de douche vervolgens een minuut door. Zo ontstaat er geen verneveling. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Dit kan de veteranenziekte veroorzaken.