Douche

Evenveel doucheplezier, minder waterverbruik

Waterbesparende douchekop

Minder water en energie gebruiken en tóch genieten van een lekkere douchestraal? Dat kan met een waterbesparende douchekop. In de helft van alle Nederlanders badkamers is deze al te vinden. Dat is goed nieuws. Want een waterbesparende douchekop bespaart per douchebeurt zo’n 20 tot 35 liter water.

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door. Toch blijft de straal krachtig. Het geheim hierachter is dat er wat lucht bijgemengd wordt. Zo blijft een goede straal behouden. Dat is nog eens ongemerkt water besparen!

Waterverbruik douchekop testen

Wilt u weten hoeveel water uw huidige douchekop gebruikt? Bekijk het filmpje waarin monteur Chris laat zien hoe u kunt testen of uw douchekop waterbesparend is. Ga naar Waterverbruik douchekop testen.

Waterbesparende douchekop kopen

Waterbesparende douchekoppen zijn te koop bij de bouwmarkt of sanitairwinkel. Ze zijn verkrijgbaar als losse handdouche/hoofddouche of als onderdeel van een doucheset. Helaas staat op de verpakking niet altijd dat de douchekop waterbesparend is. Ook het waterverbruik per minuut staat vaak niet vermeld. Gelukkig heeft Milieu Centraal onderzoek gedaan met als resultaat een lijst douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn. Bekijk de pdf Overzicht waterbesparende douchekoppen.

Waterbesparende douchekop
Waterbesparende douchekop

Tips voor een regendouche

Een regendouche (of comfortdouche) is een luxe douche met een extra grote douchekop of met extra zijsproeiers.
Zo’n regendouche is helaas wel een grootverbruiker van (warm) water. Al bestaan er ook regendouches waarbij het waterverbruik binnen de perken blijft. Dit zijn regendouches met een volumestroom die lager is dan 15 liter per minuut (of volumestroomklasse Z, A of S). Het waterverbruik is dan niet hoger dan bij een standaard douchekop. Extra douchekoppen zijn natuurlijk heerlijk, maar probeer ze wel te zien als extra voor af en toe.

Wat is een recycledouche?

Een recycledouche pompt het douchewater rond. Het warme douchewater stroomt dus niet weg, maar wordt hergebruikt. Dat scheelt water en energie. Voordat het water opnieuw uit de douchekop komt, wordt het gefilterd en gedesinfecteerd met UV-licht. Om het water op temperatuur te houden wordt er per minuut ruim 1 liter vers warm water bijgemengd.
Het heeft weinig zin om een recycledouche te combineren met een waterbesparende douchekop: daarmee bespaart u nauwelijks extra. En bent u al een zuinige doucher, of een gewone doucher met een klein huishouden? Dan levert een recycledouche ook een minder grote besparing op.
Een recycledouche wordt ook wel circulatiedouche, upcycle douche of upfallshower genoemd.

Nog meer besparen?

Elke douchebeurt is een kans om drinkwater te besparen. Hoe? We hebben de slimste wijs met drinkwater-tips voor u op een rij gezet. Kies vooral iets wat bij u past.

Man in badkamer