Maak je woning watervriendelijk

Je scheidt je afval en je gaat zuinig om met energie. Dat hoort bij duurzaam wonen en leven. Maar hoe zit het met je watergebruik? Hoe duurzaam is dat? Ons drinkwater lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Verspillen is zonde. Voor jezelf, voor de natuur en voor volgende generaties. Het is niet zo moeilijk om je huis watervriendelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop of kraan, of het opvangen van regenwater. Zo zijn er meer concrete stappen die je kunt nemen waardoor je drinkwaterverbruik thuis omlaag gaat, zonder dat je comfort inlevert.

Dagelijks gebruiken we per persoon 119 liter water. Het meeste water gebruik je om te douchen, in bad te gaan of om de wc door te spoelen. En daar kun je met een paar kleine aanpassingen al vele liters water besparen. Goed voor je portemonnee én goed voor de natuur. Want door water te besparen, houd je het grondwater op peil en de natuur groen.

Hoe maak je een woning watervriendelijk?

Waterbesparende kranen, douchekoppen en wc's

Het meeste water gebruik je om te douchen, in bad te gaan of om de wc door te trekken. En daar kun je al met een paar kleine aanpassingen in huis vele liters (warm) water besparen.

Waterbesparende kranen, douchekoppen en wc's.

Regenwater: doe er wat goeds mee!

Regenwater kost niets, valt in grote hoeveelheden en je kunt er van alles mee doen. Vang het op om het te hergebruiken of om het terug te geven aan de natuur.

Waterbesparende kranen, douchekoppen en wc's.

Waterbesparende innovaties

Apparaten worden steeds slimmer en duurzamer. Zo zijn er innovatieve systemen om je eigen afvalwater te reinigen en te recyclen. En testen met digitale watermeters die je meer inzicht geven in je verbruik.

Waterbesparende kranen, douchekoppen en wc's.

  • Waarom is water besparen nodig?

    De vraag naar drinkwater stijgt. De bevolking groeit en we verbruiken steeds meer drinkwater. Gemiddeld 119 liter per persoon per dag. Vitens wil niet jaarlijks meer grondwater gaan oppompen om aan de groeiende vraag te voldoen. Samen met provincies en waterschappen streven we naar een goede balans en hebben we een focus op duurzaamheid. We vragen daarom aan iedereen om zuinig te zijn op ons water. Bijvoorbeeld door je huis watervriendelijker te maken en bijvoorbeeld een regenton in de tuin te zetten om de planten water te geven.

  • Wat doet Vitens eigenlijk zelf om water te besparen?

    Op onze eigen kantoren en in het drinkwaterproductieproces zijn we alert op iedere liter drinkwater die we kunnen besparen. Daarnaast investeert Vitens veel in innovatieve technieken waardoor het proces van oppompen, zuiveren en distribueren van water zo zuinig en efficiënt mogelijk verloopt. Het opsporen van lekken in de eigen leidingen hoort daar ook bij. En bovendien letten we op energie en het hergebruik van reststoffen.

  • Je ziet monteurs van Vitens soms grote hoeveelheden water op straat laten stromen. Is dat dan geen waterverspilling?

    Vitens heeft ongeveer 50.000 km aan waterleidingen in de bodem liggen. Dit drinkwaterleidingnet onderhouden we goed. Soms is het nodig de leidingen schoon te spoelen met ons eigen drinkwater. Onze monteurs noemen dat spuien. Dat ziet er misschien uit als waterverspilling, maar dat is het zeker niet. Het is een noodzakelijke maatregel om 100% betrouwbaar en zuiver drinkwater te blijven garanderen.

  • De regen valt regelmatig met bakken uit de lucht. Er is soms zelfs sprake van wateroverlast. Waarom moet ik dan zuinig zijn op water?

    Veel regen betekent niet dat het grondwaterpeil ook direct wordt verhoogd. Dat komt omdat een grote hoeveelheid van het regenwater via het riool naar zee stroomt in plaats van dat het via de natuur in de bodem verdwijnt.

    Na een weg door de bodem van vele honderden soms duizenden jaren komt water dat als regenwater is gevallen terecht in de grondwaterbronnen, waar Vitens water uit oppompt om er drinkwater van te maken. Het duurt dus ook nog eens heel lang voordat de regen die valt, drinkwater wordt. Verstandig omgaan met drinkwater is daarom altijd belangrijk, of het nu nat of droog is buiten.

  • Waarom spoelen we de wc door met zuiver drinkwater? Dat kan toch anders?

    Voor het doorspoelen van de wc is niet per se zuiver drinkwater nodig. Bij sommige nieuwbouwhuizen en -wijken wordt er al nagedacht over individuele systemen om de wc door te spoelen met regenwater of afvalwater dat in huis wordt gerecycled. Dergelijke innovatieve systemen kunnen voor de toekomst veel besparing opleveren en Vitens participeert in pilottrajecten om ze te testen. In de komende 10 jaar willen we samen met anderen stappen hebben gezet naar het gebruik van meerdere soorten water in huis. Drinkwater voor drinken en koken en regenwater of gerecycled water voor wc, douche wasmachine en tuin.

  • Doet Vitens ook iets om grote bedrijven water te laten besparen? Dat levert toch veel meer op?

    80% van al het drinkwater dat Vitens dagelijks levert wordt door huishoudens gebruikt en 20% door bedrijven. Het is daarom belangrijk dat zowel consumenten als bedrijven alert zijn op overmatig waterverbruik. Bedrijven die veel water gebruiken voor hun productieproces werken vaak al aan programma’s om hun ‘waterfootprint’ kleiner te maken. Zuinig zijn op ons water geldt dus zowel voor consumenten als voor bedrijven.

Meer artikelen zoals dit lezen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Zes keer per jaar een unieke en kritische blik op de wereld achter drinkwater.