Precarioheffing in de gemeente Wijk bij Duurstede

Op deze pagina geven wij meer uitleg over het terugbetalen van de gemeentelijke precarioheffing in Wijk bij Duurstede.

Terugbetaling precarioheffing

Wat is precario?
Precario is een belasting die een gemeente aan (bijvoorbeeld) een waterbedrijf kan opleggen omdat de leidingen van het waterbedrijf in gemeentegrond liggen.

 • Wat is precario?
 • Waarom wordt de precarioheffing terugbetaald?
 • Wat betekent dit voor u?

Waarom wordt de precarioheffing terugbetaald?

In een aantal gemeenten, waaronder de gemeente Wijk bij Duurstede, werd precarioheffing in rekening gebracht. Dit is een gemeentelijke belasting waarvan u de kosten betaalde via de drinkwaterrekening van Vitens.

Vitens heeft bezwaar gemaakt tegen deze precarioheffing. Vitens vindt dat kraanwater, als primaire levensbehoefte, betaalbaar moet zijn en blijven. Het drinkwaterbedrijf is een juridische procedure gestart en tot overeenstemming gekomen met de gemeente Wijk bij Duurstede dat de precariobelasting niet in rekening gebracht had moeten worden. 

Wat betekent dit voor u?

Dit betekent dat Vitens de inwoners van Wijk bij Duurstede het betaalde bedrag voor precario over 2017 tot en met 2021 terug zal betalen.

Heeft u in de jaren 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021 in de gemeente Wijk aan Duurstede gewoond? Dan krijgt u alles wat u in deze periode aan precario heeft betaald terug. 

 • Hoe krijgt u de kosten voor precario terug?

  U hoeft niets te doen. Wij informeren u via e-mail of brief dat u de precarioheffing terugkrijgt. Nadat wij u geïnformeerd hebben, ontvangt u binnen 14 dagen een rekening waarop u ziet hoeveel precario u terugkrijgt. Dit bedrag staat binnen 14 dagen na het versturen van de rekening op uw bankrekening. Hiervoor gebruiken wij het rekeningnummer dat bij ons bekend is. De laatste 4 cijfers van dit rekeningnummer staan ook op de rekening die u van ons krijgt. Heeft u nog openstaande rekeningen bij Vitens? Dan verrekenen wij dit met het bedrag wat u terug krijgt. Dit staat dan op uw rekening vermeld.

 • Ik ben verhuisd naar een andere woning in Wijk bij Duurstede. Hier heb ik ook precario betaald. Krijg ik alles dan wel terug?

  Alles wat u aan precario heeft betaald over de jaren 2017 tot en met 2021 krijgt u terug. Omdat u verhuisd bent tussen 2017 en 2021 hebben wij extra tijd nodig om te controleren of de betaalgegevens juist en compleet zijn. Hierdoor kan het zijn dat u de precario kosten in twee betalingen terugkrijgt. Dit staat dan in uw brief of e-mail.

  Wanneer ontvang ik de eerste terugbetaling?
  Binnen 14 dagen ontvangt u een rekening waarop u ziet hoeveel u bij de eerste betaling terugkrijgt. Dit bedrag staat ongeveer 14 dagen na ontvangst van deze rekening op uw bankrekening. 

  Wanneer ontvang ik de tweede terugbetaling?
  U ontvangt het overgebleven bedrag binnen 6 weken na de eerste terugbetaling. U ontvangt hiervoor een tweede rekening waarop staat hoeveel u terugkrijgt. Het overgebleven bedrag willen we uiterlijk half april aan u terugbetalen.


 • Ik heb wel een brief maar geen geld ontvangen?

  Misschien is er iets fout gegaan. Neem contact met ons op. Wij zoeken dan samen met u uit wat er gebeurd is.

 • Waarom moest Vitens de precarioheffing doorberekenen?

  Omdat Vitens kostendekkende tarieven heeft en dit voor ons bijkomende kosten zijn. Wij zijn in dit geval niet meer dan een doorgeefluik en moeten de precarioheffing doorbelasten via de drinkwaterfactuur.

 • Waar kan ik met vragen over de precarioheffing in Wijk bij Duurstede terecht?

  Vitens heeft de precarioheffing al deze jaren geïnd in opdracht van de gemeente Wijk bij Duurstede. Meer informatie over de precarioheffing? Neem contact op met de gemeente Wijk bij Duurstede.