Ga voorbereid op vakantie en voorkom slecht drinkwater

In Nederland hebben zo’n 650.000 mensen een camper, caravan of boot met een ingebouwde watertank. Ben jij een van hen? Dan vul je hoogstwaarschijnlijk de watertank voordat je op vakantie gaat bij. Maar let op: als je dit niet goed doet krijgen bacteriën vrij spel.

Boot- en caravaneigenaren die zelf getapt kraanwater willen drinken uit een watertank doen er goed aan om de tank regelmatig te ontsmetten. Water in een tank bederft snel en kan een bron van bacteriën worden. Maar hoe zorg je ervoor dat het drinkwater in jouw boot, caravan of camper gezond is en blijft? Bekijk onderstaande tips, zodat jouw vakantie niet bedorven wordt door vervuild drinkwater uit de watertank.

Tip 1: Ontsmetten

Maak de watertank regelmatig schoon en ontsmet deze. Zeker aan het begin van het seizoen als je de boot, camper of caravan uit de stalling haalt. Ook na reparaties aan de drinkwaterinstallatie kun je het beste de tank en leiding ontsmetten.

Zo voorkom je ongewenste bacteriën en vuil in de tank:

  • Laat de tank volledig leeglopen en verwijder eventuele aanslag en vuilresten;
  • Vul de tank met een mengsel van bijvoorbeeld Hadex en vers drinkwater. Doe dit in de juiste verhouding. Dit staat genoemd op de verpakking;
  • Open de kraan totdat ook de leidingen met het Hadexmengsel zijn gevuld;
  • Laat het mengsel 24 uur in de tank en de leidingen staan.

Spoel daarna de tank en leidingen een paar keer goed door met schoon en vers drinkwater.

Tip 2: Werk hygiënisch

Het is belangrijk dat je bij het vullen van de tank oppast dat er geen vuil of bacteriën in de drinkwatertank terechtkomen.

Ga daarom als volgt te werk:

  • Werk altijd met schone handen;
  • Spoel de vulslang eerst goed door en maak de uiteinden schoon met zeep of afwasmiddel;
  • Dek de vulopening tijdens het vullen af om te voorkomen dat er vuil in de tank kan vallen;
  • Laat na het vullen de slang helemaal leeglopen;
  • Berg de vulslang op in een koele, donkere ruimte om algengroei in de slang te voorkomen;
  • Plaats de watertank in een koele, donkere ruimte om bacteriegroei tegen te gaan.

Tip 3: Ververs twee keer per week het drinkwater

Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen. Tap de tank af en vul deze opnieuw met schoon en vers drinkwater. Het afgetapte water kun je prima gebruiken om het dek van de boot te schrobben, of om de ramen van de caravan of camper mee schoon te maken.

Tip 4: Regelmatige inspectie en onderhoud

Om zeker te zijn van een schone watertank en waterleidingen raden wij je aan om deze minimaal elke maand te controleren. Vind je aanslag of vuilresten? Voer dan de bij tip 1 beschreven ontsmetting uit. Zitten er scheurtjes in de tank of leidingen? Vervang deze om besmetting door indringend vuil of bacteriën te voorkomen.