Zakelijk water

Zakelijk water

In een breuk

Op zondagochtend 10 juli wordt het onverwacht spannend in Harderwijk. Door een leidingbreuk in het nabije waterwingebied valt de waterdruk volledig weg. Gevolg: geen water voor een gedeelte van Harderwijk en Hierden, en dus óók niet voor ziekenhuis St Jansdal. Gelukkig blijkt het ziekenhuis over twee voorraadtanks water te beschikken. De grote vraag blijft echter: zal het ziekenhuis over water kunnen blijven beschikken?

‘Op die desbetreffende vroege zondagochtend, om half vijf, wordt door Vitens een leidingbreuk ontdekt nabij Harderwijk. Na deze constatering start de calamiteitenorganisatie van Vitens direct met het benaderen van onze ‘speciale klanten’, waar het ziekenhuis ook toe behoort. Om 5.10 uur wordt het ziekenhuis geïnformeerd door de calamiteitenorganisatie’, aldus Roel van der Aart, Relatiemanager bij Vitens.

Rene Sweers, Hoofd Onderhoud van het ziekenhuis vertelt verder: ‘Als ziekenhuis beschikken we over een watervoorraad, die bestaat uit twee tanks met elk 45.000 liter water. Maar ons gemiddelde verbruik op één dag is al 137.000 liter water. Dit betekende dus dat we het enkele uren zonder waterdruk konden volhouden, maar zeker niet een hele dag’. Op deze bewuste zondagochtend is er dan ook veelvuldig contact tussen Vitens en ziekenhuis St Jansdal.

Spannend

De storingsdienstmedewerker van het ziekenhuis ontdekt dan echter nog niet meteen een acuut probleem, omdat het gebouwbeheersysteem nog steeds waterdruk constateert door de aanwezige tanks. De grote vraag in het telefoongesprek om 9.15 uur is: kunnen we binnen enkele uren weer over water beschikken? En: wat als dat niet het geval is? In de tussentijd wordt er door Vitens haastig gezocht naar de oorzaak en plaats van het lek. Om 9.20 uur stuurt Vitens zelfs een helikopter de lucht in om vanuit de lucht de situatie in het bosrijke waterwingebied te bekijken.

Binnen het ziekenhuis wordt ondertussen een koelinstallatie - die veel water verbruikt - tijdelijk uitgezet. Ook wordt aan patiënten gevraagd zo weinig mogelijk water te verbruiken. Al met al wordt het een spannende zondagochtend, waarbij veel mensen - van gemeentelijk bestuur en monteurs van Vitens tot aan inwoners en ziekenhuispersoneel - betrokken raken bij de situatie.

Waterdruk

Na een zoekactie van enkele uren wordt dan om 9.40 uur toch eindelijk het lek gevonden én daarmee de oorzaak van het wegvallen van de waterdruk. Clusterhoofd Frans van Casteren van ziekenhuis St Jansdal belt met Roel van der Aart om aan aanvullende informatie te komen. Roel: ‘Ik zag dat het ziekenhuis mij belde en pakte meteen de telefoon op. Daarna heb ik me intern bij laten praten door de beleidswacht van de calamiteitenorganisatie en dit vervolgens direct teruggekoppeld naar Frans’.

Frans van Casteren: ‘In ons telefonisch overleg besluiten we dat het inzetten van tankwagens met extra water niet nodig is, want Vitens geeft aan dat men verwacht het lek binnen enkele uren te kunnen dichtzetten’. De gebroken leiding kan namelijk worden afgesloten en Harderwijk wordt vanaf dat moment via een bypass-leiding weer voorzien van water. Toch is de waterdruk bij St Jansdal nog niet meteen weer op het juiste drukniveau. Omdat het ziekenhuis hoger gelegen is dan de omringende woonwijken, duurt het toch nog enkele uren voordat de waterdruk - en daarmee vers leidingwater - weer volop beschikbaar is. Om 12.18 uur is de waterdruk van het ziekenhuis weer op de gewenste druk en om 13.30 uur is de situatie weer onder controle.

Evaluatie

Frans van Casteren: ‘Dit zijn nooit leuke situaties en ze komen vrijwel nooit voor. Toch bleek het ook een goede test te zijn van onze noodvoorzieningen’. Roel: Vanuit nazorg hebben we gezamenlijk de calamiteit geëvalueerd. Zo gaan we binnenkort een slimme watermeter, een AMR-meter, aanleggen die het waterverbruik monitort. Daarnaast gaan we onderzoeken of we een vast drukmeetpunt kunnen realiseren nabij of in het ziekenhuis, om in de toekomst sneller drukproblemen en daarmee storingen te kunnen signaleren’.