Precarioheffing stopt per 1 januari 2022

Op deze pagina geven wij uitleg wat dit voor u betekent.

Precarioheffing stopt

  • Wat is precario?
  • Waarom stopt de precario per 1 januari?
  • Wat betekent dit voor u?

Wat is precario?
Precario is een belasting die een gemeente aan (bijvoorbeeld) een waterbedrijf kan opleggen omdat de leidingen van het waterbedrijf in gemeentegrond liggen. 


Uitroepteken
Waarom stopt de heffing van precario per 1 januari 2022?

In 2017 heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen en is besloten dat precarioheffing vanaf  1 januari 2022 niet meer in rekening mag worden gebracht. 

Uitroepteken
Wat betekent dit voor u?

In de drinkwaterfactuur wordt tot en met 31 december 2021 precarioheffing berekend als uw gemeente dit aan het waterbedrijf in rekening heeft gebracht.

Dit wordt nog eens extra vermeld op de periodeafrekening. Dus vanaf 1 januari 2022 betaalt u geen precarioheffing meer.


Veelgestelde vragen
Waarom moest Vitens de precarioheffing doorberekenen?
Omdat Vitens kostendekkende tarieven heeft en dit voor ons bijkomende kosten zijn. Wij zijn in dit geval niet meer dan een doorgeefluik en moeten de precarioheffing doorbelasten via de drinkwaterfactuur.
Waarom berekent Vitens nog precarioheffing in mijn periodeafrekening?
Vitens berekent in uw periodeafrekening precarioheffing tot en met 31 december 2021. Vanaf 2022 wordt geen precarioheffing meer in rekening gebracht en is uw termijnfactuur aangepast.
Wordt mijn termijnbedrag verlaagd?
Ja, uw termijnbedrag wordt vanaf 1 januari 2022 door ons verlaagd. U hoeft niets te doen. In Mijn Vitens ziet u hoe hoog uw nieuwe termijnbedrag is.
Krijgen de inwoners in Wijk bij Duurstede precario terug vanaf 2017?
Er loopt op het moment een rechtszaak over het terugbetalen van precario door de gemeente Wijk bij Duurstede. Vitens is in afwachting van de uitkomst van deze juridische procedure. Mocht de uitkomst zijn dat we het gaan terugbetalen, dan zal dit na de periodeafrekening zijn via een correctiefactuur. Uiteraard informeren wij de betrokken klanten hier dan over.  

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement