Op dit moment heeft Vitens alle niet-urgente werkzaamheden achter de voordeur stopgezet.

Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk lossen we acute storingen en lekkages altijd op.    Leer meer

5 Tips om water goed te houden in uw boot of caravan

Tip 1: Ontsmetten

Maak de tank regelmatig schoon en ontsmet deze. Zeker aan het begin van het seizoen als u uw boot of caravan uit de stalling haalt. Ook na reparaties aan de drinkwaterinstallatie kunt u het beste de tank en leiding ontsmetten.

Zo voorkomt u ongewenste bacteriën en vuil in de tank:

  • Laat de tank volledig leeglopen en verwijder eventuele aanslag en vuilresten.
  • Vul de tank met een mengsel van bijvoorbeeld Hadex en vers drinkwater. Doe dit in de juiste verhouding. Dit staat genoemd op de verpakking.
  • Open de kraan totdat ook de leidingen met het Hadexmengsel zijn gevuld.
  • Laat het mengsel 24 uur in de tank en de leidingen staan.

Spoel daarna de tank en leidingen een paar keer goed door met schoon en vers drinkwater.

Tip 2: Werk hygiënisch

Het is belangrijk dat u bij het vullen van de tank oppast dat er geen vuil of bacteriën in de drinkwatertank terechtkomen.

Ga daarom als volgt te werk:

  • Werk altijd met schone handen.
  • Spoel de vulslang eerst goed door en maak de uiteinden schoon met zeep of afwasmiddel.
  • Dek de vulopening tijdens het vullen af om te voorkomen dat er vuil in de tank kan vallen.
  • Laat na het vullen de slang helemaal leeglopen.
  • Berg de vulslang op in een koele, donkere ruimte om algengroei in de slang te voorkomen.
  • Plaats de watertank in een koele, donkere ruimte om bacteriegroei tegen te gaan.

Tip 3: Ververs twee keer per week uw drinkwater

Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom raadzaam al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen. Tap de tank af en vul deze opnieuw met schoon en vers drinkwater. Het afgetapte water kunt u prima gebruiken om het dek van de boot te schrobben of om de ramen van de caravan mee schoon te maken.

Tip 4: Regelmatige inspectie en onderhoud

Om zeker te zijn van een schone watertank en waterleidingen raden wij u aan om deze minimaal elke maand te controleren. Vindt u aanslag of vuilresten? Voer dan de bij tip 1 beschreven ontsmetting uit. Zitten er scheurtjes in de tank of leidingen? Vervang deze om besmetting door indringend vuil of bacteriën te voorkomen.

Tip 5: Drinkwater in het buitenland

Het drinkwater dat in Nederland uit de kraan komt is 100 procent betrouwbaar. Gaat u op vakantie in het buitenland? Houdt er dan rekening mee dat het water uit de kraan niet in alle landen drinkbaar is. Bij elke twijfel over de staat van het water uit de kraan, kunt u deze het beste drie minuten voor consumptie te koken. U kunt ook gebruik maken van fleswater. Let er dan wel op dat de fles verzegeld is.

Wilt u weten waar u in het buitenland gebruik kunt maken van betrouwbaar drinkwater? Kijk dan op waterinhetbuitenland.nl

De website Vitens.nl werkt het best met cookies. Hiermee verbeteren wij de website en onze service. Meer info: privacy statement