
Waterontharders
Waterontharder
Waterontharders helpen kalkaanslag tegen te gaan, maar er zijn ook risico's. Bacteriën kunnen gaan groeien, waardoor de waterkwaliteit achteruit kan gaan. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van een slechte geur en smaak. Met de juiste installatie van de ontharder en door het apparaat goed te onderhouden, kunt u dit zoveel mogelijk voorkomen.
Wat is een waterontharder?
Een waterontharder is een apparaat dat hard water omzet in zacht water. Hard water bevat veel mineralen zoals calcium en magnesium, die kalkaanslag kunnen veroorzaken op de douchewand en in apparaten zoals waterkokers. Een waterontharder verwijdert deze mineralen, waardoor het water zachter wordt en kalkaanslag vermindert.
Is een waterontharder nodig?
In Nederland ligt de hardheid van leidingwater rond 8 dH, wat betekent dat het water ‘zacht tot gemiddeld hard’ is. Volgens de Nederlandse Consumentenbond is een waterontharder niet nodig.
Risico's waterontharder
De keuze voor een waterontharder ligt uiteraard bij de klant.
Houd rekening met de volgende risico's:
- Door het ontharden verandert de samenstelling van het drinkwater, waardoor metalen in leidingen kunnen oplossen en in het water terecht kunnen komen.
- Als de ontharder niet op tijd wordt schoongemaakt, kunnen bacteriën gaan groeien. Dat kan zorgen voor een vieze geur en smaak. Ook kunnen er deeltjes in het water komen, vlekken op sanitair ontstaan en kan het water vettig aanvoelen.
- Verder kan een ontharder zorgen voor een hoger natriumgehalte, dat samen met andere stoffen een hardnekkige witte aanslag op sanitair kan veroorzaken. Mensen met een natriumarm (zoutloos) dieet moeten hier eveneens rekening mee houden.
- Denk er ook aan dat een waterontharder de waterdruk met ongeveer 70 kPa (0,7 bar) kan verlagen. Dit betekent dat water minder krachtig uit kranen en de douche stroomt.
Onderhoud waterontharder
Een waterontharder wordt aan het begin van uw waterleiding geplaatst. Het apparaat gebruikt zout water om mineralen uit het harde water te verwijderen. Door verkeerd gebruik of onvoldoende onderhoud kan de kwaliteit van uw drinkwater verslechteren.
Tips om dit te voorkomen:
- Vervang of reinig de filters op tijd om bacteriegroei te voorkomen.
- Volg de instructies van de leverancier om kunsthars op tijd te regenereren.
- Gebruik geschikt zout voor het terugspoelen van uw waterontharder. Voeg het zout op een hygiënische manier toe aan het zoutvat.
- Houd het zoutvat schoon en goed afgesloten om te voorkomen dat er insecten in kunnen komen.
Regels voor installatie
Gaat u een waterontharder installeren? Neem in ieder geval een erkende installateur in de arm en zorg ervoor dat u voldoet aan de regels voor installatie.
- Een keerklep zorgt ervoor dat het ontharde water niet terugstroomt in het drinkwaternet. Een waterontharder met automatische regeneratie moet een CA-keerklep hebben. Een waterontharder met verwisselbare filters moet een EA-keerklep hebben.
- Omdat de afvoer en overloop van een waterontharder op het riool moeten worden aangesloten, is het ook belangrijk om een luchtscheiding (airgap) te plaatsen. Die voorkomt dat rioolwater in het systeem komt.
- Verder moet een waterontharder een Kiwa Water Mark-certificaat hebben of een andere door de overheid erkende kwaliteitsverklaring.
- Als u onthard drinkwater levert aan anderen via een gemeenschappelijk leidingnet (zoals in een restaurant of sportschool), mag de hardheid van het water niet lager zijn dan de wettelijke norm van 5,6 dH. Voor gemeenschappelijke installaties moet het water regelmatig worden getest als het wordt gebruikt voor menselijke consumptie. Ook is een meetprogramma verplicht.