Tarieven en voorwaarden

Onze tarieven kunnen ieder jaar veranderen. Hieronder vindt u de actuele tarieven voor de aansluiting en levering van drinkwater.

$name

Tarieven 2022

  • Wat betaalt u?
  • Lichte verhoging in 2022
  • Geen precario meer
 

Lichte verhoging in 2022

Drinkwater wordt iets duurder. In 2022 betaalt u €0,72 voor 1.000 liter drinkwater en €47,96 vastrecht per jaar (inclusief 9% btw). Hierdoor zal de waterrekening voor de meeste klanten met enkele euro’s op jaarbasis stijgen.

Waarom stijgt het drinkwatertarief?
We hebben te maken met hogere energie- en materiaalkosten. De energie is nodig voor het oppompen, zuiveren en distribueren van drinkwater. Daarnaast investeren we de komende jaren flink in onze infrastructuur. Die moet in orde zijn om drinkwater te kunnen blijven leveren, nu en later.

Precario stopt

Per 1 januari 2022 mogen gemeenten geen precario meer heffen. Deze gemeentelijke belasting werd in 2021 nog door vijf gemeenten via de drinkwaterrekening van Vitens aan klanten doorberekend. Het gaat om Dronten, Lelystad, Wijk bij Duurstede, Zeewolde en Wageningen. Hierdoor valt de waterrekening voor klanten uit deze gemeenten in 2022 lager uit.

Meer informatie over precario

Uitleg waterrekening

De waterrekening bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder het drinkwatertarief, vastrecht en Belasting op Leidingwater (BoL). Dit is een milieubelasting die door de Rijksoverheid is opgelegd. De BoL bedraagt in 2022  €0,391 per 1.000 liter drinkwater (inclusief 9% btw).

Kosten drinkwater 2022