Innovatie

Thema Veilig en gezond drinkwater

Veilig en gezond drinkwater

Vitens zet zich in voor hoogwaardig drinkwater. Consumenten moeten blind kunnen vertrouwen op de veiligheid en gezondheid van hun kraanwater, nu en in de toekomst. We focussen sterk op onderzoek en innovatie om dit te waarborgen in een veranderende omgeving. Nieuwe kennis en technieken stellen ons in staat om tijdig in te spelen op klantbehoeften en externe ontwikkelingen.

Thema ambassadeur

De watertransitie is volop gaande. Niet alleen op waterbeschikbaarheid bestaan grote uitdagingen, maar ook op het vlak van waterkwaliteit is een wereld in beweging. Als Thema-ambassadeur Gezond en Veilig drinkwater probeer ik samen met mijn collega deskundigen nieuwe ontwikkelingen op het vlak van meten en monitoren een plek te geven binnen de organisatie. Zelf doe ik onderzoek naar het meten van nieuwe stoffen in (de bronnen van) drinkwater en de betekenis voor de volksgezondheid.

Portretfoto van Merijn Schriks

Onderzoeksdoelen en werkpakketten:

Onderzoeksdoelen

De onderzoeksdoelen van het thema richten zich op:
  1. We onderzoeken, testen en gebruiken nieuwe meetmethoden zoals Non Target Screening (NTS), Next Generation Sequencing (NGS), bioassays en sensortechnologie.
  2. We gebruiken nieuwe methoden om een compleet beeld te krijgen van de chemische en microbiologische waterkwaliteit van bron tot tap.
  3. Aansluiten bij de belevingswereld van de consument en deze inzichten verwerken in (nieuwe vormen van) klantcommunicatie.

Werkpakketten

Het onderzoeksprogramma kent drie werkpakketten namelijk:

  1. Meten en monitoren;
    Doel van dit werkpakket is de waterkwaliteit van bron tot kraan te meten en monitoren. We willen weten welke technologieën (zoals chemische en (micro) biologische screening etc.) en meetmethoden het beste kunnen worden gebruikt om de waterkwaliteit te bepalen.

  2. Anticiperen op veranderingen in waterkwaliteit;
    Doel van dit werkpakket is te voorspellen welke stoffen we op welk moment kunnen verwachten in het water dat we oppompen en daar vervolgens passend op kunnen anticiperen. Dit vraagt om heldere kwaliteitswaarden, die bepalen wanneer we tot actie overgaan.

  3. Interactie met de klant ten aanzien van (drinkwater)kwaliteit;
    Doel van dit werkpakket is proactief, helder en transparant te communiceren met klanten en stakeholders over waterkwaliteit. We willen weten wat hun behoeften zijn, zowel als het gaat om de kwaliteit van drinkwater als de informatie erover. We maken een stap naar de klant door deze direct te betrekken bij kwaliteitsgericht onderzoek waarbij we een win-win situatie nastreven.