- 1 dagen geleden bijgewerkt.
Aftellen naar het FoodSafe Water Congres
Op dinsdag 11 november vindt in Wageningen het FoodSafe Water Congres plaats. ‘Op één middag krijgt de voedingsmiddelenindustrie antwoorden op alle vragen rond waterbesparing en de overstap van drinkwater naar drinkwaterkwaliteit. Het programma is inspirerend en interactief met prikkelende sprekers én ruimte voor eigen inbreng’, belooft Nienke Peek, teammanager Zakelijke Markt bij Vitens.
De aandacht voor waterbesparing binnen de voedingsmiddelenindustrie is geen toeval. ‘De foodsector (zoals grote zuivelfabrieken en sappen- en sauzenmakers) gebruikt in ons leveringsgebied 18 miljoen kuub water per jaar. Dat is de helft van al het drinkwater dat grote zakelijke klanten bij ons afnemen’, vertelt Nienke. ‘Als deze bedrijven meer water gaan hergebruiken, kunnen ze bijna een kwart besparen. In deze sector is dus veel winst te behalen.’
‘Vitens beschikt over een breed netwerk aan interne en externe experts, die technische oplossingen kunnen realiseren’, reageert Nienke. ‘Onze meerwaarde schuilt in vertrouwen door onze jarenlange inhoudelijke expertise en begeleiding van A tot Z.’
Deze mogelijkheden van ondersteuning komen ook ruimschoots aan de orde op het FoodSafe Water Congres. Behalve een presentatie door Vitens geeft ook brancheorganisatie FNLI acte de présence. ‘Fantastisch dat ook deze partij het belang van waterbesparing in de industrie ondersteunt’, vindt de teammanager. Daarnaast dragen ook de Wageningen Universiteit, onderzoeksinstituut KWR, waterschappen en watertechnologische bedrijven hun steentje bij aan het congres.
Als het gaat om de overgang naar FoodSafe water hecht zij veel waarde aan wisdom of the crowd. ‘Samen staan we sterker in de watertransitie. Door de handen ineen te slaan, leren we samen sneller én meer.’ Voor Nienke staat één ding vast: deelnemers aan het FoodSafe Water Congres gaan met nieuwe inzichten naar huis!
Urgentie
Gelukkig voelen veel grootverbruikers in de foodsector zelf ook de urgentie om met dit vraagstuk aan de slag te gaan. Die noodzaak komt deels voort uit het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing: bedrijven moeten voor 2035 20 procent water besparen. Daarnaast groeit bij klanten ‘de intrinsieke motivatie om duurzamer met drinkwater om te gaan’, signaleert de teammanager. ‘Bovendien kampen bedrijven met een beperkte uitbreidingsruimte van hun drinkwateraansluiting. Als zij hun productie willen opvoeren, moeten ze eerst water besparen. Investeren in hergebruik maakt ook deze sector minder afhankelijk van drinkwaterlevering.’Complexe uitdaging
Dat klinkt mooi, maar het opwerken van proces-, grond- of regenwater naar drinkwaterkwaliteit is technisch complex. Dat proces vereist specifieke kennis van zuiveringstechnologie, waterkwaliteitseisen en regelgeving. ‘Welke zuiveringsstappen zijn nodig en hoe toon ik drinkwaterkwaliteit aan? Hoe richt ik een verantwoord meetprogramma voor gezuiverd (drink)water in en hoe betrek ik de juiste toezichthouders?’, vragen veel bedrijven zich af.‘Vitens beschikt over een breed netwerk aan interne en externe experts, die technische oplossingen kunnen realiseren’, reageert Nienke. ‘Onze meerwaarde schuilt in vertrouwen door onze jarenlange inhoudelijke expertise en begeleiding van A tot Z.’
Maatwerk
De begeleiding in het FoodSafe waterproces varieert van een waterscan en advies door experts tot meetprogramma’s en monitoring. Ook toetsing en afstemming met toezichthouders behoren tot het aanbod. Deze onderdelen zijn afhankelijk van de specifieke situatie en behoefte van bedrijven. ‘Voor elke klant wordt een traject op maat samengesteld’, verzekert Nienke.Deze mogelijkheden van ondersteuning komen ook ruimschoots aan de orde op het FoodSafe Water Congres. Behalve een presentatie door Vitens geeft ook brancheorganisatie FNLI acte de présence. ‘Fantastisch dat ook deze partij het belang van waterbesparing in de industrie ondersteunt’, vindt de teammanager. Daarnaast dragen ook de Wageningen Universiteit, onderzoeksinstituut KWR, waterschappen en watertechnologische bedrijven hun steentje bij aan het congres.
Samen leren
Tijdens die middag komen ook bedrijven aan het woord die stappen hebben gezet op het gebied van waterbesparing en hergebruik. ‘Er zijn inspirerende voorbeelden vanuit vier subsectoren binnen de voedingsmiddelenbranche, dus voor elk wat wils’, benadrukt Nienke.Als het gaat om de overgang naar FoodSafe water hecht zij veel waarde aan wisdom of the crowd. ‘Samen staan we sterker in de watertransitie. Door de handen ineen te slaan, leren we samen sneller én meer.’ Voor Nienke staat één ding vast: deelnemers aan het FoodSafe Water Congres gaan met nieuwe inzichten naar huis!